ne samo komarcima

Službeno potvrđeno: virus zika prenosi se i spolnim putem

Foto: Reuters/PIXSELL
Službeno potvrđeno: virus zika prenosi se i spolnim putem
03.02.2016.
u 07:44
Ured za zdravstvo u Dallasu zabilježio je slučaj pacijenta oboljelog od virusa zika, a koji nije putovao u zemlje Južne Amerike
Pogledaj originalni članak

Virus zika prenosi se i putem seksualnog kontakta, potvrdio je to američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, javljaju svjetski mediji.

Naime, Ured za zdravstvo u Dallasu zabilježio je slučaj pacijenta oboljelog od virusa zika, a koji nije putovao u zemlje Južne Amerike. No, pacijent je imao spolni odnos s osobom koja se vratila iz Venezuele.

Zbog ovog saznanja nagađa se kako bi se opasni virus mogao proširiti i drugim zemljama, a u kojima nema komarca koji ga prenosi u državama Južne Amerike. 

Prvi je to slučaj zaraze virusom zika u SAD-u osobe koja nije putovala u zemlje u kojima je virus rasprostranjen. Dosad je zabilježeno još 7 slučajeva zaraze u Teksasu, ali svi su ga dobili nakon putovanja u Južnu Ameriku. 

>> Virus zika: Trudnoća umjesto radosti izaziva strah

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar @promatrač
@promatrač
09:13 03.02.2016.

Svako malo neki virus.Jedan nestane drugi naprave. Nema kraja. Ono jedno jadno dijete non stop prikazuju na bulji. Već odavno su se diskreditirali, u međuvremenu ja im ne vjerujem ama baš ništa.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
11:19 03.02.2016.

virus zika dolazi iz istoka i putem izgubio kvačicu

MA
MarkoKosmicki
09:09 03.02.2016.

opet plase narod,zele da zivimo u strahu,sve to crnilo objavljuju oni koji naj vise zaradju,tko je uzgojio taj virus-oni sami...