Foto: GettyImages Slučajno pronašli stotine rimskih zlatnika u podrumu starog kazališta

Slučajno pronašli stotine rimskih zlatnika u podrumu starog kazališta

12. 09. 2018. u 10:30 0
Kovanice su otkrivene prošlog tjedna te su prebačene u restauratorski laboratorij Mibac u Milanu gdje ih arheolozi i restauratori pregledavaju.

Arheolozi su pronašli najmanje 300 zlatnih novčića koji potječu iz kasne rimske carske ere u posudi otkrivenoj u podrumu kazališta Cressoni u Comu, sjeverno od Milana, prenosi CNN.

iskopine Ispod betonske ploče u Firenci pojavio se drevni grad iz rimskog doba!

- Još uvijek ne znamo detaljno povijesno i kulturno značenje nalaza, rekao je ministar kulture Alberto Bonisoli te dodao da se "to područje pokazuje kao pravo blago njihove arheologije i da ga ovo otkriće ispunjava ponosom".

- Tko je stavio posudu na to mjesto pohranio je na takav način da u slučaju opasnosti mogu ići i uzeti je bez problema, rekla je  numizmatičarka Maria Grazia Facchinetti.

- Bile su složene u role slične onima koje danas možemo vidjeti u banci, rekla je, dodavši da kovanice imaju gravure o carevima Honoriju, Valentinianu III, Leonu I, Antoniju i Libiju Severu. 

- Sve navedeno sugerira kako vlasnik nije bio privatni subjekt, već bi to mogla biti javna banka, dodala je Facchinetti.

Kovanice su otkrivene prošlog tjedna te su prebačene u restauratorski laboratorij Mibac u Milanu gdje ih arheolozi i restauratori pregledavaju. Ministarstvo kulturnih dobara nije procijenilo vrijednost kovanica. No, izvješća u talijanskim medijima pokazuju da bi moglie vrijediti milijune dolara.

nevjerojatno otkriće Ovaj drevni izgubljeni meksički grad mijenja povijesne knjige

Povijesno kazalište Cressoni otvoreno je 1807. godine. Mjesto se nalazi nedaleko od foruma Novum Comum gdje su otkriveni i drugi važni rimski artefakti. Godine 2016. arheolozi su otkrili rijedak rimski zlatni novac u Jeruzalemu, a kovanica je sadržavala lice rimskog cara Nerona.

 

OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".