Nedavna presuda ESLJP-a kaznila odugovlačenje

Slučaj Maćešić ubrzava Horvatinčićevu kaznu?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Horvatinčić prošetao Cvjetnim trgom i dao izjavu za Novu TV
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL
Tomislav Horvatinčić na Županijskom sudu tražio odgodu odsluženja kazne
10.05.2021.
u 20:32
Europski sud za ljudska prava upozorio i da naš regulatorni okvir nema povjerenje javnosti
Pogledaj originalni članak

Nedavno je Jutarnji list objavio da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo žalbu Tomislava Horvatinčića na odluku suca izvršenja koji mu je prepolovio šestomjesečnu odgodu odlaska u zatvor. Prema sada pravomoćnoj odluci već 1. srpnja morao bi se javiti u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj je 2011. usmrtio talijanski bračni par Salpietro. Horvatinčić je pravomoćno osuđen u prosincu 2019. godine, a odlazak u zatvor odgađao mu se zbog zdravstvenih razloga, i to već četiri puta jer u zatvoru nema uvjeta za liječenje koje je njemu potrebno zbog maligne bolesti.

Izvlačio se na psihičko stanje

Nedavno je Europski sud za ljudska prava obitelji prometne žrtve koja je tužila Hrvatsku dosudio 26.000 eura nematerijalne štete i 4540 eura za troškove postupka jer su utvrdili povrede njihovih konvencijskih prava. Riječ je o važnom presedanu koji bi mogao biti primjenjiv na svaki sličan slučaj pa možda i u slučaju Tomislava Horvatinčića, s čime su suci Županijskog suda u Zagrebu sasvim sigurno upoznati, a možda je i nedavna odluka posljedica tog pristupa.

Naime, obitelj Smiljanić požalila se na niz propusta i blagonaklonosti u procesuiranju Dejana Maćešića, poznatog suvlasnika tvrtke One2Play, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog nesreće u kojoj je poginuo 23-godišnji motociklist Siniša Smiljanić. Maćešić je nesreću izazvao pijan prošavši na crveno, a prema presudi ESLJP-a, do tada je bio evidentiran za 35 prometnih prekršaja od 2000. do 2012. godine, u 17 slučajeva s novčanom kaznom, u dva navrata mu je oduzeta vozačka dozvola, dok je za devet prekršaja nastupila zastara, u nekim je slučajevima bio oslobođen ili je ishod bio nepoznat. Za smrt motociklista izrečena mu je kazna ispod zakonskog minimuma jer se pokajao, ranije nije osuđivan, dobro se ponašao i ima obitelj.

Obitelj Smiljanić pridružila se žalbi Državnog odvjetništva zbog vrlo blage kazne pri izricanju koje se nije vodilo računa o njegovu stalnom kršenju prometnih propisa. Ali kazna je potvrđena 14. svibnja 2013. godine. Gotovo godinu kasnije obitelj se žalila sucu izvršenja kazne jer je Maćešić još bio na slobodi. Tvrdili su da on manipulira pozivajuće se na svoje teško psihičko stanje te da još vozi automobil unatoč izrečenoj mu zabrani na pet godina. Maćešić je 12. svibnja 2014. upućen na izdržavanje kazne te je 31. srpnja 2015. pušten na uvjetni otpust. Obitelji je odbačena i ustavna tužba, a ESLJP-u su se požalili zbog neodgovarajuće reakcije na prethodne prekršaje u prometu, a i zbog blagog pristupa.

Nema odvraćajućeg učinka

ESLJP je utvrdio da čak i ako svaki od utvrđenih nedostataka – blaga kazna, odgađanje izvršenja i uvjetni otpust – ne bi nužno svaki za sebe mogli dovesti u pitanje postupke naših vlasti, svi zajedno dovode do zaključka da se naš regulatorni okvir sigurnosti cestovnog prometa pokazao “daleko od rigoroznog i imao je malo odvraćajućeg učinka” u smislu učinkovite prevencije, a i povjerenja javnosti u poštivanje vladavine zakona i sposobnosti državnih tijela da spriječe bilo kakvo toleriranje takvih nezakonitih djela.

VIDEO: Ministar Malenica predstavio je reforme i investicije Nacionalnog plana za oporavak

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
21:08 10.05.2021.

Sve se to može srediti preko noći . Samo kad bi se htjelo. Smjelo. Željelo.

GE
generacija57
20:52 10.05.2021.

Tko će platiti tu kaznu,mi ili suci?

CJ
cjepljeni
22:29 10.05.2021.

Volio bih znati tko to stoji iza Horvatincica i brani ga tolikom snagom i zasto?