OKRUGLI STOL

'Složenost fondova EU-a nije zapreka njihovu korištenju'

Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
'Složenost fondova EU-a nije zapreka njihovu korištenju'
29.05.2013.
u 15:42
Sudionici su propitivali prilike koje se znanstveno-istraživačkom i visoko-obrazovnom sektoru pružaju kroz korištenje sve većih iznosa EU fondova
Pogledaj originalni članak

Jučer je u Informacijskom centru EU-a održan okrugli stol \"Financiranje znanosti i visokog obrazovanja i fondovi EU-a: nadomjestak ili dodatak?\", koji je okupio predstavnike Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, akademske zajednice i brojnu zainteresiranu publiku.

Sudionici rasprave - Gabrijela Herceg Sarajlić, načelnica Sektora za međunarodnu suradnju, EU programe i projekte, Ana Tecilazić Goršić, načelnica Sektora za razvoj visokog obrazovanja iz MZOS-a, Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Nataša Jakominić Marot, voditeljica centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci, Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti, te Jasminka Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje - propitivali su prilike koje se znanstveno-istraživačkom i visoko-obrazovnom sektoru pružaju kroz korištenje sve većih iznosa EU fondova za financiranje istraživanja, razvoja visokog obrazovanja te istraživačke i obrazovne infrastrukture. Istaknuli su kako je za uspješno korištenje fondova nužna jasna institucionalna i sektorska strategija, prepoznavanje prioriteta razvoja na nacionalnoj razini te maksimalno korištenje vlastitih mogućnosti.

Na skupu je zaključeno kako je administrativna složenost fondova izazov, ali ne i zapreka njihovom uspješnom korištenju. U završnom dijelu rasprave, zaključeno je da EU fondovi ne mogu i ne smiju zamijeniti nacionalna ulaganja u znanost i visoko obrazovanje, iako su vrlo važan dodatak, koji ima velik potencijal unaprjeđenja kvalitete znanstvenog i sektora visokog obrazovanja.

>> Ipak se može! Ove dvije županije povukle su najviše iz fondova EU!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.