OSTALI BEZ NOVCA I NAKITA

Slovenska policija demantirala optužbe iz Hrvatske: 'Ne pljačkamo migrante!'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Slovenska policija demantirala optužbe iz Hrvatske: 'Ne pljačkamo migrante!'
01.03.2016.
u 14:35
'Želimo naglasiti da velika većina država sankcionira ilegalan prelazak granice, također i Hrvatska prema Zakonu o nadzoru državne granice.'
Pogledaj originalni članak

Migrantima u Sloveniji posljednjih dana nestaju novac, satovi, nakit, vezice na obući... i zbog toga su se u hrvatskim medijima pojavile informacije o tome da migrante pljačka policija. No ubrzo je sve demantirano od strane veleposlanstva Slovenije.

- U slovenskom Zakonu o strancima ilegalan prelazak granice Republike Slovenije, to znači ulazak izvan graničnog prijelaza, sankcioniran je novčanom kaznom od 500 eura. Takvoj osobi oduzeta je i sloboda na temelju članka 64., alineje 4., Zakona o zadacima i ovlaštenjima Policije zbog izručenja stranim organima sigurnosti. Sukladno pravilima takvoj se osobi smještenoj u prostoriju za osobe lišene slobode na policijskoj postaji, uz izdavanje potvrde, oduzmu svi predmeti koje trenutno posjeduje - rečeno je u slovenskom veleposlanstvu i još se dodaje:

- To uključuje osobne stvari i stvari koje predstavljaju opasnost, novci, sat, narukvice, lančić, vezice... Sve navedene stvari, uključujući gotovinu, nakon puštanja na slobodu osobi se vrate uz zapisnik potpisan od strane takve osobe.

Postoji i novčana kazna za sve prekršitelje, neovisno otkud su sve dok prekršaj čine na teritoriju Slovenije.

- Novčana kazna sukladno članku 112. Zakona o prekršajima (ZP-1) uzimajući u obzir vrijeme oduzete slobode - do 12 sati smanjenje novčane kazne za 20 eura, a iznad 12 sati smanjenje novčane kazne za 40 eura. Ako osoba ne uloži prigovor i odmah plati novčanu kaznu ta se smanji za pola.

Osvrnuli su se i na ilegalne prelaske granice te naveli da takve prekršaje sankcioniraju baš kao i sve druge države.

- Želimo naglasiti da velika većina država sankcionira ilegalan prelazak granice, također i Hrvatska prema Zakonu o nadzoru državne granice. S novčanom kaznom sankcionirane su samo one osobe koje su ilegalno prešle granicu - zaključili su u veleposlanstvu Slovenije.

>> Izbjeglice ćemo kontrolirati kao Austrija i Slovenija, a spremni smo na žešće mjere

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Abcd....
Abcd....
14:49 01.03.2016.

"U slovenskom Zakonu o strancima ilegalan prelazak granice Republike Slovenije, to znači ulazak izvan graničnog prijelaza, sankcioniran je novčanom kaznom od 500 eura...itd." Sto je sporno? Nama bi naplatili, a ovi teroristi ne moraju? Ma nemoj molim te, mi smo isto trebali i trebamo naplacivati prijevoz vlakom bilo to u zlatu, nakitu, novcu ili sto god vrijedno imaju.

PA
pavo
14:50 01.03.2016.

Jedino Hrvatska ne sankcionira ilegalan prielazak hrvatskih granica! Na hrvatskim granicama hrvatski redarstvenici i carina uglavnom zaustavljaju i maltretiraju Hrvate, a migrante bez dokumenata dočekuju s napitcima i hranom i nude im bezplatan prievoz i smještaj.

DU
Deleted user
14:52 01.03.2016.

Kako netko može "legalno" prijeći granicu bez putovnice ili nekog dokumenta? Isčekujemo li milijuntog ilegalca? Stvarno je fascinantno kako se neka politika može narodu prodati kao "prihvatljiva" pod pritiskom izvana.