Izbori u Sloveniji

Slovenska desnica nijednom nije dala predsjednika. Neće ni sada...

Foto: AFP/Pixsell
'Danilo Turk, president of Slovenia, speaks during a joint press conference with Atifete Jahjaga, President of Kosovo, after their meeting at Brdo, on July 18, 2011. Jahjaga is on a two-day visit in S
Foto: AFP/Pixsell
'A picture taken on January 28, 2012 shows Borut Pahor, former Slovenian Prime Minister, speaking to the press in Ljubljana. Borut Pahor on June 2, 2012 announced he would candidate to the presidentia
Foto: sns.si
zmago jelinčič
25.07.2012.
u 22:30
Kandidati ljevice – sadašnji predsjednik Türk i bivši premijer Pahor – vode prema istraživanjima. Janšin kum Zver nema izgleda da se umiješa u tu borbu
Pogledaj originalni članak

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji, pokazuju ankete, koplja će ukrstiti dva kandidata ljevice, sadašnji predsjednik Danilo Türk i donedavni premijer Borut Pahor, a kandidat SDS-a Janeza Janše Milan Zver tek je treći sa 15 posto podrške. Izbore je raspisao Gregor Virant, šef parlamenta, za 11. studenoga, kampanja starta početkom listopada, a kandidature 20. kolovoza. Desnica, kojoj je Janez Janša već godinama glavna uzdanica, neće tako ni sada dobiti predsjednika; od osamostaljenja Slovenije bili su to redom kandidati ljevice i liberala, Milan Kučan pa Janez Drnovšek. Za predsjedničku utrku Janša je izabrao 50-godišnjeg europskog zastupnika, kojem je zajedno sa svojom suprugom Urškom Bačovnik Janša bio kum na lanjskom vjenčanju. Zver je već bio ministar u Janšinoj vladi od 2004. do 2008. godine, vodio je resor obrazovanja i sporta, sociolog je i politolog, ima katedru sociologije na mariborskom sveučilištu, na Ekonomsko-poslovnom fakultetu.

Janšin SDS ipak vodi

Zanimljivo je i da je predsjedničkog Milana Zvera u ministarskoj fotelji u vladi Borut Pahora naslijedio sveučilišni profesor Igor Lukšič, koji je nedavno pobijedio Pahora i od njega nakon 16 godina preuzeo vodstvo Socijaldemokratske partije.

Da se sada u Sloveniji održe i parlamentarni izbori, pokazuje anketa lista Večer, Janšin SDS ipak bi bio prvi, ali s nevelikih 19 posto, drugi su socijaldemokrati Igora Lukšiča s 15 posto, a treći je Zoran Janković sa svojom Pozitivnom Slovenijom, koji nakon izbora na kojima je pobijedio jako oscilira i sad ima oko 10 posto podrške.

Sve su druge stranke ispod 5 posto, pa i Lista Gregora Viranta, koji predsjeda Državnim zborom.

Svim strankama u Sloveniji, očito je, jako pada popularnost u trenutku kad Sloveniji, tvrde neki analitičari, prijeti sudbina ako ne Grčke, a ono Španjolske. Slovenci ne podržavaju ni posljednji Janšin potez, rezanje mirovina, iako vlada tvrdi kako će smanjene biti samo iznadprosječne mirovine.

Zlatno pravilo u ustav

Janša sad prijeti svim sredstvima, pa bi mogao tražiti i glasovanje o povjerenju u parlamentu kako bi promijenio ustav u koji bi – već on dugo o tome govori – unio tzv. zlatno pravilo financiranja, prema kojem se država ne može zaduživati za tekuće troškove, nego samo za investicije.Kad bi građani u ovom trenutku dobili mogućnost da oni odluče o povjerenju premijeru Janši, dali bi mu košaricu; čak 57 posto ispitanih u spomenutoj anketi bilo bi protiv njega.

Za promjenu ustava mora ruku dići dvije trećine zastupnika u parlamentu, a takve većine Janša za sada nema. U međuvremenu raspravlja se i o tome treba li preostale neprivatizirane tvrtke, poput Telekoma, Mercatora, Osiguranja Maribor, te ponajviše državne banke, prodavati strancima ili ne, u trenutku kad su mnoge u teškom položaju.U tom svjetlu zacijelo valja gledati i zaoštravanje odnosa s Hrvatskom oko pitanja Ljubljanske banke.

A kada je o tome riječ, najviše se govori o dobivanju licencije za rad te banke u Hrvatskoj.U tako nezavidnoj situaciji po novi mandat ide predsjednik Türk, koji se prije pet godina kandidirao s potporom građana koje je predvodila bivša predsjednica Ustavnog suda Dragica Wedam Lukič. Türk je prije toga bio diplomat, osam godina veleposlanik Slovenije pri UN-u, pa pomoćnik Kofija Annana.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
23:31 25.07.2012.

Što se mene tiče u Slovenij može i Homer Simpson biti presjednik!

OB
-obrisani-
22:35 25.07.2012.

zato i jesu pred bankrotom

OB
-obrisani-
22:54 25.07.2012.

..slično i u rvacku - zato i jesmo pred nestankom, u bespućima Nove praveDNOsti...