Gastro scena

Slovenija prestigla Hrvatsku: Čak šest restorana dobilo Michelinove zvjezdice

Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Ana Ros and her husband Valter Kramar celebrate after receiving 2 Michelin stars for their restaurant
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Ana Ros and her husband Valter Kramar celebrate after receiving 2 Michelin stars for their restaurant
Foto: Robert Anic/PIXSELL
17.06.2020.
u 16:48
Slovenija se prva na ovim prostorima može pohvaliti i s restoranom sa dvije zvjezdice, a to visoko priznanje pripalo je poznatom restoranu 'Hiša Franko' i njegovoj chefici Ani Roš.
Pogledaj originalni članak

Slovenija je dobila mjesto na najprestižnijoj gastro mapi svijeta. Michelin je u toj zemlji podijelio prvih šest zvjezdica; čak dvije restoranu 'Hiša Franko', a po jednu su dobili  'Pri Lojzetu', 'Dam', 'Hiša Denk', 'Atelje' i 'Vila Podvin' . Također, šest slovenskih restorana i chefova dobilo je i Michelinovo priznanje za održivu gastronomiju, a jedna od najsretnijih za prestižna priznanja koja su stigla u Sloveniju je svakako chefica  'Hiše Franko' Ana Roš.

- Naš tim će sada raditi još više, još bolje. Ovo je priznanje cijelom timu. To može biti početak jedne čudesne priče. Kao što sunce očekujemo poslije kiše, tako nam i ova nagrada stiže nakon izazovnih vremena za truizam i gastronomiju - rekla je presretna slovenska chefica.

Michelinovu oznaku Bib Gourmand dobilo je devet slovenskih restorana (Etna, Ruj, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Gostišče Grič i Evergreen), a Michelin Plate njih 37 (Julijana, Ošterija Debeluh, Gostilna Vovko, Gostilna Francl, Dvor Jezeršek, Gredič, Hiša Torkla, Marina, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Pavus, As, B-Restaurant, Cubo, Harfa, JB, Maxim, Monstera bistro, Separé, Shambala, Strelec, Sushimama, Valvas'or, Vander, Mak, Sedem, Calypso, Pikol, Hiša Fink, Otočec Castle, Galerija okusov, Stara Gostilna, Rizibizi, Sophia, Hiša Krasna, Danilo and Kendov dvorec). Već spomenutu posebnu Michelinovu nagradu za održivost dobili su, pak, restorani  Gostišče Grič, Monstera bistro, Hiša Franko,  Gostilna Krištof, Gostilna za Gradom i Gostilna Mahorčič.  

- Kao što vidimo, europske se granice postupno otvaraju i posebno nam je zadovoljstvo otkriti prvo izdanje Michelinovog vodiča za Sloveniju  Naši su inspektori zaista uživali u odredištu koje sjaji na toliko mnogo načina. Njihov odabir pokazuje izuzetnu kvalitetu slovenske kulinarske scene, kreativnost talentiranih kuhara, visoku kvalitetu lokalnih sastojaka, kao i zalaganje kuhara za održivi pristup gastronomiji. Bili su  istinski sretni što su otkrili restorane koji Sloveniju čine  fascinantnom i uzbudljivom međunarodnom destinacijom, koju bi svi ljubitelji hrane trebali otkriti ili ponovno posjetiti - kaže Gwendal Poullennec, međunarodna direktorica Michelinovih vodiča.

Direktorica Slovenske turističke organizacije Maja Pak kazala je kako je čak šest zvjezdica znak da je ta zemlja već neko vrijeme spremna za Michelina.

- Izuzetan je uspjeh u prvoj godini dobiti Michelinove zvjezdice za šest restorana. Posebno sam sretna što su oni razasuti u raznim dijelovima Slovenije. Naša zemalja ovime zahvaljujući gastronomiji dolazi u međunarodni fokus. Uspješna priča slovenske gastronomije dolazi u vrijeme kad se turizam suočava s jednom od najvećih kriza svih vremena, a utoliko je dolazak Michelina još veće ohrabrenje i motivacija slovenskom turizmu na putu oporavka - kazala je M. Pak.

Ovime su nas inače, naši susjedi nadmašili. Hrvatska je, naime, prvu Michelinovu zvjezdicu dobila 2017., a zasad ih ima pet, odnos pet restorana ima po jednu zvjezdicu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

HR
hrvojepe
10:04 21.06.2020.

Autori teksta bi se sljedeći put mogao bolje informirati. Hrvatska trenutno ima 7 restorana s Michelinovim zvjezdicama (monte, 360, boškinac, noel, draga di lovrana, pelegrini, LD palacce) a ne 5. Isto tako Slovenija ima 7 zvjezdica a ne 6, 6 je restorana...

Avatar Foton
Foton
19:52 17.06.2020.

Ako ne zelis uglavnom cimer fraj turiste, moras imati Michelin zvjezdice, da ti dodju turisti koji ostavljaju puno para

ST
stefj
17:24 17.06.2020.

Hm, nikada u tim restoranima nisam pojeo nešto što bi mi izazvalo oduševljenje, nikada cijena nije opravdala niti očekivanja, čak je u pravilu uvijek bilo razočarenje. Jedino dizajn moram priznati da je bio zgodan, no ne jede se očima... Čak i u Hong Kongu, restoran sa zvjezdicom, a hrana ima isti onaj tek i miris kao u cijeloj Kini - po pofurenoj piletini... No, slažem se da te zvjezdice pridonose turizmu i da treba imati i takva mjesta. Što više to bolje...