SIGURNOST

Slovenija povlači 12 tona kebaba iz Poljske: Meso isporučeno i Hrvatskoj?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
meso
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Udruga Baby beef kvalitetnim junećim mesom osvaja inozemno i domaće tržište
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija
meso
13.02.2019.
u 11:22
Meso iz te serije isporučeno je u Sloveniji na adrese 41 zalogajnice s brzom hranom, ali i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj
Pogledaj originalni članak

Slovenska agencija za sigurnost hrane naredila je povlačenje iz prodaje 12 tona goveđeg mesa uvezenog iz Poljske i pripremljenog za kebab, piše slovenski dnevnik u srijedu i navodi da je meso iz te serije isporučeno i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj. Kako prenosi mariborski dnevnik "Večer", riječ je o  mesu iz Poljske koji na slovensko tržište distribuira tvrtka Alebon, a povlačenje te serije preporučili  su poljski nadzorni organi.

Meso iz te serije isporučeno je u Sloveniji na adrese 41 zalogajnice s brzom hranom, ali i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj, piše Večer.

"Još nema službene obavijesti poljskih organa, a slovenske su analize pokazale da su u mesu koje se povlači s tržišta tragovi ketoprofena, nesteroidnog protupalnog lijeka. Ono se inače u tijelu životinje koja je lijekom tretirana razgradi u roku od 24 sata nakon primanja, što znači da su goveda njime bila "liječena" neposredno prije klanja, a to je zabranjeno", navodi "Večer" u vezi s mogućim razlogom povlačenja.

Proizvođač povučenog  mesa za kebab je poljska tvrtka Efes Pol Fedai Simsek, a uvozi ih slovensko poduzeće. U uzorcima u Sloveniji analizom je utvrđena i prisutnost salmonele, navodi "Večer".

Zbog skandala  s uvozom mesa bolesnih krava iz Poljske, ali i afere u kojoj je ovih dana u Sloveniji pronađena ilegalna klaonica s mesom odsluženih konja za kasački sport, u Sloveniji su zaredali zahtjevi za kontrolu uvoza mesa i mesnih prerađevina i promjenu u sustavu nabave mesa za velike javne sustave, kao što su bolnice, domovi umirovljenika i škole jer se putem javnih natječaja u pravilu odabiru dobavljači koji ponude najnižu cijenu.

O problematici uvoza mesa na inzistiranje oporbe održana je i izvanredna sjednica parlamentarnog odbora za poljoprivredu na kojoj su takvi zahtjevi politički podržani. Zaključeno je da se vladi predloži propis koji bi omogućio da se udio domaćeg mesa iz sigurnih klaonica poveća kao i niz drugih mjera kojim bi se kupce stimuliralo na kupnju domaćeg mesa.

Prema prijedlogu odbora, podrijetlo mesa, kako bi se znao njegov izvor odnosno gdje je proizvedeno, trebalo bi biti navedeno i na menijima restorana. Ministrica poljoprivrede  Aleksandra Pivec rekla je zastupnicima da je nakon zadnjih afera slovenski sustav nadzora sigurnosti hrane ponovo razmotren i utvrđeno je da dobro djeluje. S druge strane, nadzor je otkrio da su osobe koje u sustavu javnih narudžbi odlučuju kojeg ponuđača odabrati, nedovoljno osviještene o važnosti kvalitete hrane, upozorila je ministrica Pivec.

>>Pogledajte video: Eutanazija peradi na zaraženoj farmi zbog virusa influence

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

GR
gragakarlovac
13:39 13.02.2019.

gdje su genijalci koji su rekli prije godinu dana da je poljska pravi primjer EU drzave? nisu 'male' države bez razloga 'male'...

SJ
Sve je uzalud
22:26 13.02.2019.

....poslije nove godine pune trgovine mljevenog mesa...peglanog pranog vinobranom....smrada...

SJ
Sve je uzalud
22:20 13.02.2019.

....gledam otvoreno.....prica tece.....da eserikija koli i salmonela se unistava termickom obradom......znaci moze se jesti zarazeno meso ako ga dobro ispecemo........kod piletine se preporuca da se ne pere da se prilikom pranja ne prska po sudoperu solmonela......znaci dozvoljeno je da piletina ima salmonelu....potrosac je kriv kad se zarazi jer nije postovao proceduru......krasan napredak