STRAH OD VALA MIGRANATA

Slovenija ne odustaje od žilet-žice: Postavljaju još kilometre ograde na granici s Hrvatskom

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
zica
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
zica
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
16.09.2021.
u 14:40
Za novu žicu navodno će izdvojiti milijun eura. Mještani koji žive uz granicu žalili su se na probleme koje im stvara ograda
Pogledaj originalni članak

Slovenski ministar unutarnjih poslova uništio je nade svih onih koji su se, s obje strane granice, nadali da će Slovenija ukloniti bodljikavu žičanu ogradu koja godinama dijeli dvije države. Prostire se na više od 200 kilometara.

– Slovenija će produžiti ogradu na granici s Hrvatskom namijenjenu onemogućavanju ilegalnih migracija – rekao je jučer ministar Aleš Hojs za posjeta Savinjskoj regiji, koja se proteže od hrvatske do austrijske granice. Nakon obilaska granice najavio je postavljanje još nekoliko desetaka kilometara protumigrantske ograde od žilet-žice, koju je ta država počela postavljati tijekom migracijske krize 2015. godine i onda je sustavno nadopunjavala, primjerice prije dvije godine. Za novu nadopunu izdvojit će navodno oko milijun eura.

Mještani koji žive uz granicu žalili su se u više navrata na probleme koje im ograda stvara u svakodnevnom životu, bunile su se udruge za zaštitu životinja i lovci jer je divljač ulijetala u smrtonosne zamke, no Slovenija je ostala odlučna u tome da se žica ne miče. Vlada je, prema informacijama iz slovenskih medija, u završnoj fazi potpisivanja ugovora o postavljanju više desetaka kilometara ograde na južnoj granici, a ministar Hojs rekao je da bi radovi mogli početi za dva do tri tjedna. Hojs je novinarima rekao da se, prema podacima obavještajnih službi, zasad ne očekuje veći migrantski val iz Afganistana, gdje su vlast nakon odlaska Amerikanaca preuzeli talibani. Hojs je istaknuo da europski ministri unutarnjih poslova nisu dopustili da se nakon pada Afganistana širom otvore vrata Europske unije mogućim izbjeglicama i migrantima, kao što je to bilo prije šest godina.

– To znači da će Europa pomagati samo onima kojima je pomoć uistinu potrebna, a to su ranjive skupine, žene i djeca – poručio je Hojs. U Sloveniji, koja se nalazi na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti, prema zapadnoj i središnjoj Europi sve je manje pokušaja ilegalnog ulaska pa je tako objavljeno da je u prvih sedam mjeseci ove godine evidentirano oko 5000 nezakonitih ulazaka, 70 posto manje nego lani, a oko polovice njih su državljani Afganistana, Pakistana i Bangladeša. Smanjen je broj ilegalnih migranata iz Pakistana, Maroka i Alžira. Slovenija, kako su pisali slovenski mediji, nije poduprla otvaranje tzv. humanitarnih koridora, a ministar Hojs je ocjene luksemburškog kolege Jeana Asselborna, koji je zbog toga kritizirao Sloveniju, ocijenio neprimjerenima. Premijer Janez Janša pooštrio je mjere za dobivanje azila. Hojs je prije nekoliko dana rekao da je više od polovice država članica dosad na granicama postavilo fizičke prepreke ili vojsku. Bugarska je najavila da će na granici s Turskom postaviti nekoliko stotina vojnika u strahu od vala migranata iz Afganistana.

– Pritisak na bugarske granice se povećava – izjavio je ministar obrane Gregorij Panajotov. Vojnici će, po potrebi, pomagati i u postavljanju fizičkih prepreka. Na granici s Bjelorusijom ogradu od bodljikave žice počela je postavljati Poljska. Oko 2000 vojnika pomaže u zaštiti granica.

VIDEO Dombrovskis: Hrvatska vlada pokazala ambiciozne ciljeve za ulazak u Eurozonu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

LE
Lezerni
12:20 16.09.2021.

Da mi imamo vladu kao sto je nemamo, potjerali bismo odmah Janeze sa hrvatskog teritorija Sv. Gere, odakle nas vec 30 godina jos i spijuniraju, pa neka oni ogradjuju svoju rezervat drzavicu. Ali ovoj vladi je bitno samo privesti sto vise ljudi na iglu!

Avatar Mali Berica
Mali Berica
15:08 16.09.2021.

Naša vlada umjesto da se ugleda na Sloveniju, oni kreiraju politiku širenja guzova, bez obzira da li je riječ o Srbiji, BiH, izbjeglicama, manjinama, ZERPu, bilo što, samo raširi guzove i nema problema.

DU
Deleted user
15:04 16.09.2021.

Slovenci su tako egoistični da se to teško dade opisati. Jadne životinje mali Bambići koji se uplete u to ne mogu bez pomoći izaći a ako izađu onda su ranjeni. Katastrofa za faunu. A ljudski? Otpad! Jednostavno otpad, više ne znaju kako i čime susjedima Hrvatima prkositi. Odvratno, ljigavo, neprijateljski, i gubitnički. Nadam se da ćemo jednog dana u Hrvatskoj imati političare koji će to znati honorirati.