sanaderova zbirka

Skupe umjetnine Sanader je kupovao i prije premijerske fotelje

Foto: VL
sanaderova zbirka (1)
Foto: VL
sanaderova zbirka (1)
Foto: VL
sanaderova zbirka (1)
Foto: VL
sanaderova zbirka (1)
28.12.2011.
u 09:00
U kuloarima se govori o prilično neselektivnoj zbirci, o tome da je ponajviše djela suvremenih autora od Vasilija J. Jordana do Tihomira Lončara
Pogledaj originalni članak

Teško je uopće reći tko je od stručnjaka vidio Sanaderovu zbirku i tko je sve bio toliko blizak za pristup Kozarčevoj ulici. Sanader i supruga nisu nikad otkrivali javno do kojih su umjetnina došli u posjed u posljednjih nekoliko godina, što su kupili i platili bilo od umjetnika ili galerista, niti su spominjali umjetnine koje su dobili na dar. Očito je bilo i jednoga i drugoga.

Javnosti je poznato da su jednu Bukovčevu sliku, malo ulje na platnu "Krpanje mreže" iz 1920. godine, posudili 2009. godine za izložbu "Bukovac – hrvatski kozmopolit" za izložbu u Den Haagu. Tada su Igor Zidić kao autor i Moderna galerija Zagreb kao organizator izložbe naveli da je u vlasništvu Sanaderovih. Iako je vrijedna, slika svakako nije najvrednija umjetnina u njihovoj zbirci. Sanaderovi nisu demantirali priču iz medija da je posrednica kupila tu sliku u Dubrovniku za "jednog doktora u Zagrebu". Prijašnji vlasnik Hrvoje Pešel ispričao je da je njegova pokojna majka prije desetak godina za sada smiješno mali iznos od 7000 DEM prodala sliku. Prodaja je obavljena preko posrednice, bez javnog bilježnika ili bilo kakvog ugovora.

Mnogi govore da je Sanader kupovao umjetničke slike i prije nego što je bio premijer. U kuloarima se govori o prilično neselektivnoj zbirci, o tome da su u toj zbirci ponajviše djela suvremenih autora od Vasilija J. Jordana do Tihomira Lončara. Ima i onih klasičnih, vrednijih djela starijih hrvatskih modernista koji i inače čine glavninu hrvatskoga tržišta umjetnina. Među ostalima, spominju se imena Menci C. Crnčića, Oskara Hermana, Celestina Medovića i Milivoja Uzelca. Sve dok nemamo uvida u popis Sanaderovih umjetnina, a navodi se da je u kolekciji poveći broj skulptura, ne može se govoriti o vrijednosti zbirke. U tom povećem broju kipova moguće je da ima skica, manjih formata, a bit će i pravo otkriće za javnost ako se pokaže da je tu i neko značajnije djelo, portret ili kip nekog domaćeg ili stranog kipara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 77

OB
-obrisani-
15:24 28.12.2010.

Zato su natjerali ljude na dizanje kredita kako bi otkupili svoja stanarska prava...a onda izgube posao, ne mogu vracati kredite...stanovi idu na bubanj...i kupi ih onaj tko ima novaca...a tko ima ...zna se.

SI
sifoklop
12:58 28.12.2010.

TKO ZNA- HDZ ZNA

LR
ljerka ribolina
11:25 28.12.2010.

luena......to se zove akvarel:-))))