karakteristična žena

Škotski eksperiment: Prosječna djevojka iz 40 naroda je ljepotica

Foto: ''
'tete03_nnn_zad_290913'
Foto: ''
'tete02_nnn_zad_290913'
Foto: ''
'tete01_nnn_zad_290913'
29.09.2013.
u 20:00
Kako to da su prosječna lica tako lijepa? Fotorobot prosječnih djevojaka pokazuje mlada lica s kožom bez greške i lijepih očiju.
Pogledaj originalni članak

Psiholozi sa sveučilišta u Glasgowu fotografirali su lica žena iz više od 40 naroda i napravili prosječno lice djevojke za svaki od njih. Kako su to učinili? Koristili su modernu verziju tehnike koju je izumio Sir Francis Galton, antropolog iz 19. stoljeća, poznat i kao bratić Charlesa Darwina, stavljajući jednu sliku preko druge, a škotskim znanstvenicima na raspolaganju je bila i računalna tehnologija.

Fotorobot prosječnih djevojaka pokazuje mlada lica s kožom bez greške i lijepih očiju. Kako to da su prosječna lica tako lijepa? Možda zato što su nedostaci uklonjeni uprosječivanjem jer su posebni, a zajedničke crte svima daju atraktivan izgled.

Znanstvenici su snimili stotine djevojaka i koristili metodu "kompozitnog portretiranja" koja se koristi i u istraživanjima onoga što se ljudima sviđa. Napravljeni su portreti djevojaka iz više europskih naroda, među njima su i Srpkinje, ali Hrvatica nema. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.