Foto: Frank May/DPA/Pixsell Pustošili šumu i krali stabla, šteta oko 300.000 kuna!

Pustošili šumu i krali stabla, šteta oko 300.000 kuna!

11. 09. 2018. u 14:26 6
Protiv svih će biti podnesena kaznena prijava i to protiv 34-godišnjeg mađarskog državljanina zbog pustošenja šuma i krađe, protiv 46-godišnjeg zaposlenika Šumarije zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv 59-godišnjaka zbog poticanja na počinjenje

Sisačko-moslavačka policija je kazneno prijavila trojicu muškaraca, od kojih je jedan mađarski državljanin, zbog pustošenja šume i krađe stabala na području Gvozda te zlouporabu položaja i ovlasti, jer je jedan od prijavljenih zaposlenik  Šumarije, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 300 tisuća kuna, priopćeno je u utorak iz policije.

traži svjedoke Policija moli za pomoć, pomozite u istrazi

Organizirani trojac, 46 i 59-godišnji hrvatski državljani te 34-godišnji državljanin Mađarske su na području Gvozda ilegalno posjekli više od tisuću stabala hrasta, bukve i graba.

Kriminalističkom istragom je utvrđeno da je mađarski državljanin od početka rujna do 20. listopada 2017. godine u mjestu Dugo Selo Lasinjsko, na području Gvozda, pustošio šumu sijekući stabla i to na poticaj 59-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je prethodno od četiri državljana Srbije kupio, pa mađarskom državljaninu prodao šumu u kojoj je kazneno djelo počinjeno.

Naime, osumnjičeni državljanin Mađarske je s djelatnicima svog poduzeća i mehanizacijom pored označenih 160 stabala posjekao svu drvnu masu, odnosno 917 stabala hrasta, bukve i graba, počinivši štetu od 217.172 kune, priopćeno je iz sisačko-moslavačke Policijske uprave.

kreativni policajci Policija otvorila svoju izložbu krivotvorenih radova

Daljnjom istragom je utvrđeno da je osumnjičeni 46-godišnjak, kao zaposlenik nadležne Šumarije, od 12. do 20. listopada 2017. godine, također na poticanje i u dogovoru s osumnjičenim 59-godišnjakom, izdao ukupno 17 popratnica za drvo, unoseći u njih neistinite podatke o količini izvezene drvene mase. Time je  mađarskom državljaninu omogućio izvoženje iz šume puno veće drvne mase od doznačene i omogućio mu stjecanje nepripadajuće materijalne koristi od najmanje 50.000 kuna.

Na taj je način 46-godišnji djelatnik Šumarije počinio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Istragom je također utvrđeno da je 34-godišnji mađarski državljanin, ponovno na poticaj 59-godišnjaka, sredinom listopada 2017. godine u susjednoj šumi na istoj lokaciji počinio i krađu drva tako što je posjekao 109 stabala hrasta, graba i bukve, od kojih je većinu ostavio na mjestu sječe, a manji dio odvezao. Ovom krađom počinjena je materijalna šteta od 26.197 kuna.

ZAVRŠIO U ZATVORU Autom uletio na terasu kafića, pa zalio goste kantom vode

 Ukupna šteta, prema procjenjuje se na oko 293,369 tisuća kuna.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih bit će podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku - i to protiv 34-godišnjeg mađarskog državljanina zbog pustošenja šuma i krađe, protiv 46-godišnjeg zaposlenika Šumarije zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv 59-godišnjaka zbog poticanja na počinjenje ovih kaznenih djela, navode iz PU sisačko-moslavačke.

Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“
pogledajte na vecernji.hr
  • 16:00 11. rujna 2018.

    Hrvatska država i Hrvatske šume su najveći neprijatelji šuma u Hrvatskoj. A sirotinji nedaju da si napravi 20 m3 drva za zimu!

  • 16:13 11. rujna 2018.

    Slika panjeva je stara barem 10 godina

  • 15:34 11. rujna 2018.

    Iako naslov "sjekli stabla, prodavali šumu" nije netočan, ipak stvara upitnike oko glave (prije čitanja teksta)

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".