strava u vrbovcu

Sjekirom probijali vrata: Trudnica umrla od trovanja plinom

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Vrbovec, umrla trudnica (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Vrbovec, umrla trudnica (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Vrbovec, umrla trudnica (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Vrbovec, umrla trudnica (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Vrbovec, umrla trudnica (1)
25.11.2012.
u 11:05
Jučer nam je pričala o svadbi, a sad je dvoje djece ostalo bez majke, pričaju susjede. -
Pogledaj originalni članak

Mrtvo tijelo 32-godišnje Anite Malačić, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, pronašao je u nedjelju ujutro otac njezina dečka Dražena Ledinskog (34) u sobi obiteljske kuće u selu Podlužan kraj Vrbovca. Umrla je u snu od trovanja ugljikovim monoksidom, a Dražena, koji je ležao pokraj nje, u zadnji je trenutak spasio njegov otac.

Razvalio vrata i spasio sina

– Nekoliko puta zvao ga je na mobitel. Imali su ujutro nekog posla koji su zajedno morali obaviti, ali on se nije javljao. Sluteći da nešto nije u redu, uzeo je ljestve i kroz prozor provirio u sobu. Kroz zavjese je vidio kako oboje nepomično leže. Otišao je po pajser i pokušao obiti bravu, ali nije uspio. Zatim je uzeo sjekiru i počeo razvaljivati vrata – prepričava nam prva susjeda obitelji Ledinski što se događalo te kobne nedjelje oko osam sati ujutro

Kada su napokon ušli u sobu, Aniti, nažalost, nije bilo spasa, a Dražen je jedva davao znakove života. Stavili su mu ocat pod nos kako bi došao sebi. Održavali su ga živim do dolaska Hitne pomoći koja ga je zatim prevezla u KB Dubrava, gdje mu je pružena pomoć te je izvan životne opasnosti.

Anita i Dražen bili su zajedno više od godinu dana. Ona se nakon nekoliko mjeseci veze preselila kod njegovih, zajedno su uređivali kuću kako bi se pripremili za prinovu u obitelji. Anita je iz bivšeg braka imala dvije kćeri u dobi od deset i petnaest godina.

Neispravan dimnjak

Nagađa se da je do trovanja došlo zbog neispravnosti i neodržavanja dimnjaka. Obitelj Ledinski grije se na drva, a dimnjak je sagrađen još 1985. godine. Otad je redovito održavan sve do prije godinu dana, kada je pravo na pregled i održavanje dimnjaka pripalo novim koncesionarima. Oni su od trenutka preuzimanja koncesije radili na planu obilaska kućanstava pa nisu obavljali provjere i održavanja na terenu.

– Ma tih dimnjačara uopće nema posljednjih godinu dana, sve nam u fušu napravi jedan stariji gospodin. On je prije radio kao dimnjačar i znam da mnogi ljudi plaćaju njega tak’ na crno kad nemaju koga drugog – prepričavaju susjedi.

S obzirom na to da očevid još traje, pouzdano se može reći samo to da u kući u kojoj se smrt dogodila nitko najmanje godinu dana nije provjerio niti očistio dimnjak i cijevi.

– Užasno je to, stalno čitamo o tome kako se ovakve stvari događaju nekom drugom, a sad se dogodilo tako mladoj ženi. Jučer je s nama pila kavu. Razgovarali smo o tome kad će svadba, a sad je dvoje djece ostalo bez majke – kroza suze završava susjeda.

>> Djevojčicu ugljikov monoksid ubio dok je izlazila iz kupaonice

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ME
metla
07:36 26.11.2012.

Sućut obitelji, a informacija za ostale, dimnjičar pregledava , čisti i daje ateste te daje konačno odobrenje za korištenje a ne sanira dimnjake već to obavljaju stručne osobe zidarske struke. Dimnjačar može biti odgovoran ako nije u vremenskom roku pregledao dimnjak a o tome i izdao potvrdu. Isto tako dimnjačar nebi trebao pregledavati dimnjake ilegalno sagrađenih objekta bez građ. dozvole.