Siniša Varga

Do jeseni ćemo legalizirati indijsku konoplju u medicinske svrhe

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Do jeseni ćemo legalizirati indijsku konoplju u medicinske svrhe
08.04.2015.
u 08:29
Dopunsko osiguranje prebacit će se u djelokrug tvrtke kćeri HZZO-a koja se tek treba osnovati, a kako bi bila konkurentnija na tržištu
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će na jesen imati legaliziranu uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe, najavio je to ministar zdravlja Siniša Varga u utorak navečer gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV.

– Naše povjerenstvo po tom pitanju radi vrlo aktivno i već su na trećem od devet potrebnih koraka. Sada kreće i suradnja s policijom da se to makne s liste opojnih droga i moramo usuglasiti model. Očekujem da u ranu jesen, u rujnu ili najkasnije u listopadu to bude izglasano u Saboru – rekao je ministar Varga i najavio da uskoro planira osnovati tvrtku kćer HZZO-a koja bi se bavila dopunskim osiguranjem.

– Mi smo po tom pitanju na tržištu i moramo se boriti protiv privatnih osiguravajućih društava. Konkurencija je dobrodošla, ona je jamstvo kvalitete, ali protiv nje ne možemo sadašnjim sustavom koji je prepun birokracije i tu smo spori i nekonkurentni. Do ljeta ćemo i to ispraviti novom tvrtkom – rekao je Varga.

Prema podacima koje je prošlog tjedna dobio iz Hrvatske liječničke komore, dozvolu za odlazak za rad u inozemstvu zatražilo je 400 liječnika, a otišlo ih je 120.

– Debelo smo ispod prosjeka od ulaska u EU, ali svaki doktor, svaki medicinski djelatnik nam je važan. Nemam još podatak koliko ih se vratilo, no osobno znam trojicu koja su bila vani i došla natrag u Hrvatsku – rekao je Varga.

Što se tiče smanjenja liste čekanja, Varga je rekao kako je Program plus potpuno uspio i kako su njegove najave da za provedbu treba šest mjeseci srećom bile pogrešne.

– U Osijeku se na kolonoskopiju, pregled debelog crijeva i još neke pretrage čeka samo jedan dan. U Splitu se rade tako veliki pothvati da se u jednom danu napravi i do 42 operativna zahvata. Cijeli bolnički sustav pokrenuo se ovim programom i liste čekanja drastično padaju. Negdje se one režu boljim reorganiziranjem radnog vremena, a negdje prekovremenim radom srijedom popodne i subotom. Ali do sada je svaki sat prekovremenog uredno isplaćen – rekao je Varga i najavio da će rješavanjem liste čekanja ponovno dopustiti doktorima da ujutro rade u bolnicama, a popodne u privatnim ordinacijama.

Osim listi čekanja, kao veliku reformu u ovoj godini najavio je i rješavanje pitanja Dječje bolnice Klaićeve.

– Prošli tjedan odobreno je preseljenje djela Klaićeve u Institut za tumore. Sa 40 kvadrata u 1400. To je zasada prijelazno rješenje, ali najizglednija varijanta jest zgrada Medikola jer je to građevinski objekt koji je sagrađen tako da je svojom strukturom i konstrukcijom predviđen za zdravstvo – rekao je Varga dodajući kako je s građevinske strane to lako ostvarivo, ali s pravne kompliciranije zbog predstečaja Medikola.

– Mi od toga ne odustajemo, imali smo sastanak svih strana, porezne službe, Medikola i banke i nastavljamo s tom željom – rekao je Varga i potvrdio kako će novi ravnatelj dječje bolnice biti Zoran Bahtijarević, liječnik naše nogometne reprezentacije.

>> Programom plus u pet tjedana pregledano 23.308 pacijenata

>> Osman Kadić predao ostavku, razrješenje se očekuje u četvrtak

>> Hrvatsku napustio 91 liječnik! Država je izgubila 324,4 mil. kn

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar ikebana5
ikebana5
11:23 08.04.2015.

Kad bi se informirali i znali koliko ljudi ceka to ulje iz marihuane drugacije bi pricali. Svaka cast ministre, samo ubrzajte to malo.Zalosti me da nemate pojma o cemu pisete, al glavno da pljujete. Sutra vi sami mozete ovisti o tome ljeku ili netko vam bliznji... ne daj Boze zle bolesti nikome.

ZG
zgbuco
09:43 08.04.2015.

Pa dobro. Bar se i ekipa na Markovom trgu ne bu više morala skrivati. Kaj rade i kak se ponašaju, odavno se vidi da su napušeni.

Avatar petrolio
petrolio
10:21 08.04.2015.

legalizirali su homoseksualne brakove, sad će i indijsku konoplju...super im ide taj "plan 21"