Danas pregovori

Sindikati će tražiti 13. plaću za javne službe, u srednjim školama spremni su za štrajk

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Sindikati će tražiti 13. plaću za javne službe, u srednjim školama spremni su za štrajk
21.02.2017.
u 07:00
Ministar Ćorić tražio je dopunu svih pravilnika kako bi javnim službama ostale iste plaće i sva prava do sklapanja novih KU
Pogledaj originalni članak

Sindikati javnih službi tražit će 13. plaću i ispravljanje nelogičnosti oko prijevoza, najavili su jučer čelnici pet sindikata javnih službi uoči današnjeg početka pregovora s Vladom za temeljni kolektivni ugovor. Nezadovoljni su što je ministar rada Tomislav Ćorić tražio dopunu svih pravilnika o radu kako bi se njima premostilo vrijeme od isteka starog TKU (12. ožujka) i tri granska KU do postizanja novih ugovora.

Dopuna bi jamčila zadržavanje svih sadašnjih materijalnih i radnih prava pa je Ćorić zapravo sindikatima time smanjio manevarski prostor. Oni predlažu sklapanje KU s kratkim trajanjem. – To je brže, umjesto da se vojska ljudi mjesec dana bavi isključivo novim pravilnicima – kazao je Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata.

Taj je sindikat odlučio da će u štrajk ne pokrene li Vlada do petka 24. veljače pregovore o granskom KU. No, zajamči li Ćorićev pravilnik profesorima isti opseg plaća i svih prava, kako će ih sindikat motivirati za štrajk? Sporazum o osnovici kojim su plaće trebale rasti prestao je važiti 26. siječnja.

Do 15. veljače dospjele su plaće bez povišica pa je Vilim Ribić najavio da kreću s tužbama. Sindikalci su prozvali šefa Preporoda Željka Stipića da je ušao u pregovarački odbor netočnim prebrojavanjem. 

>> Sindikati zastupnicima: Ne usvajajte Zakon o poticanju iseljavanja!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

DD
ddh
10:00 21.02.2017.

Vlada im treba ponuditi novi kolektivni ugovor u okvirima moguceg. Ako to sindikatima ne pase, onda treba sve zaposlene u tom javnom sektoru jednostavno odpustiti i poceti ponovno sklapati radne ugovore sa pojedincima ili s a pojedinim grupama. A kaj se tice troskova transporta, nemogu ucitelji i sl. dobivati naknadu za nesto, za sto radnici u realnom sektoru ne dobiju niti kune. Ne mora netko tko je ucitelj u Novom Marofu stanovati na Jelacicu u Zagrebu. Nek si trazi stan u Novom Marofu. A kaj se tice Ribica i njegovog ucjenjivanja drzave, toga je jednostavno dosta. I nigdje ne pise, da drzava nekome mora dati i ono, cega nema. Jer ne smije se dozvoliti, da se ekonomski oporavak koji je sad u tijeku popije i pojede od Ribica i njegovih sindikata. A ako sindikatima ne pase ta drzava, nek si traze neku drugu. Ova drzava moze dati koliko moze i to vrijedi za cijelu drzavu bez iznimke.

Avatar kravata
kravata
07:43 21.02.2017.

13. placa svima ili nikom.

SH
Shaman
10:04 21.02.2017.

Zašto 13 plaća ako je 12 mjeseci u godini? Pa tko još danas dobiva 13. plaću u Hrvatskoj? MOžda netko i da, ali to više kao udio u dobiti zbog uspješnog poslovanja i sl., ali javne službe ne stvaraju dobit, a školstvo nije pokazalo ničime da je uspješno.