OTVORENO PISMO

Sindikat HZMO-a pisao Plenkoviću: Žale se na najmanje plaće i prozivaju ga za uhljebljivanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Kritiku ruskog MVP-a izazvao je posjet premijera Andreja Plenkovića Kijevu točno na dan obljetnice Majdana
Foto: Reuters/PIXSELL
Andrej Plenković
06.12.2016.
u 20:47
Upozoravaju i da su plaće u HZMO najniže u odnosu na ostale javne službe u Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u utorak je uputio otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, kojega proziva za nastavak politike uhljebljivanja podobnih na izmišljena radna mjesta u HZMO-u, uz istodobno smanjivanje radničkih plaća i otpuštanja. 

Neposredan povod je imenovanje bivše ministrice Nade Šikić novom zamjenicom ravnatelja HZMO-a, što smatraju "izmišljenim i nepostrebnim radnim mjestom" uz ravnatelja HZMO-a, šest njegovih pomoćnika i predstojnika Ureda ravnatelja.

Što je previše, previše je, ističe Radnički sidinikat u otvorenom pismu premijeru, te mu u ime 2492 radnika HZMO-a za blagdan Sv. Nikole simbolički šalje isto toliko šiba. 

Upozoravaju i na dvostruke kriterije za odlazak u mirovinu s navršenih 65 godina života, što obični radnici moraju poštivati ali, navode, ne i rukovodstvo HZMO-a, te na uštede koje se provode "jedino kada su u pitanju radničke plaće".

"U zavodu je 2008. radilo 3403 radnika, a danas ih  je 2592. Samo u posljednjih mjesec dana Zavod su napustila 32 radnika.  Problem je što odlaze radnici na operativnim radnim mjestima, a povećava se broj radnika na neoperativnim, tj. imaginarnim radnim mjestima. Nedostatak radnika rješava se mladima na stručnom osposobljavanju, što ne koristi ni HZMO ni njima", ističu nezadovoljni radnici u otvorenom pismu premijeru.

Upozoravaju i da su plaće u HZMO najniže u odnosu na ostale javne službe u Hrvatskoj.

"Za koliko se smanjivala plaća govori i podatak da je 2001. prosječna neto plaća u HZMO-u iznosila 4648 kuna ili 131 posto prosječne neto plaće u RH, a danas iznosi 5351,46 kn ili 94 posto prosječne neto plaće. Za isto vrijeme rastao je broj zaposlenih s visokom stručnom spremom u odnosu na srednju stručnu spremu, pa je smanjenje plaće tim veće. Ujedno zadnjom sistematizacijom radnih mjesta napravljen je kaos u HZMO. Za iste poslove radnici dobivaju različite plaće pa su međuljudski odnosi trajno narušeni", upozoravaju u pismu radnici HZMO-a.

Navode i kako ih se svakodnevno naziva uhljebima, dok su "stvarni uhljebi zaštićeni i do njih je nemoguće doći".

Zbog svega navedenog, obavještavaju premijera da većina radnika HZMO-a više ne može jamčiti ažurno i kvalitetno obavljanje svojih radnih zadataka.

"Ukoliko se situacija hitno ne promjeni, bit ćemo prisiljeni o tome obavijestiti i korisnike naših usluga", poručuju u pismu Plenkoviću.

>> Ministar Marić objasnio zašto Porezna uprava traži 98 zaposlenika

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BR
brodludjaka
00:00 07.12.2016.

Lijepa naša stvara mjesta samo za imaginarne poslove. Za kumove i kume, braću i sestre, prijatelje i poznanike.... nikada, tj. barem ne sljedećih pedeset godina u ovom mraku neće se pojaviti svjetlo. Sve lopov do lopova.

KS
krao_sam
09:16 07.12.2016.

cilj mi je nakrast se onako posteno i zaposlit svoje bliznje. kad to rijesim idem u new york bavit se kiparstvom i dramskim scenariom.

MA
marijaqwer
07:47 07.12.2016.

" Kud će svinja neg u žir " . Kuda hdz nego u "uhljebljivanje"