Novi dom

Sin se poželio vratiti biološkoj majci, pa će skupa živjeti

Foto: 'Tezak *10'
Sin se poželio vratiti biološkoj majci, pa će skupa živjeti
10.11.2010.
u 17:15
Ivanečka udruga Nada pokrenula akciju da se sagradi kućica u kojoj će živjeti majka i sin, a uskoro i kći
Pogledaj originalni članak

 – Nisam vjerovala da ću to dočekati! U ovom dvorištu 60 se godina nije ništa gradilo! A sad, odjednom, gradi se kuća! - govorila je Magda Jurić promatrajući radnike i teške strojeve koji su pomutili mir dvorišta uz prastaru kuću u Prigorcu. Na mjestu srušene štale bagerom se kopaju temelji za kućicu od 63 kvadrata.

Iako skromni, ti će kvadrati biti prava palača kad se u njih useli sada udomljeni štićenik Željko, a s njim i cijela njegova obitelj. A za sve to, od prve do zadnje cigle, zaslužna je ivanečka Udruga udomitelja Nada. koja se prihvatila naizgled nemoguće misije - sagraditi kućicu za dvoje štićenika, brata i sestru iz Prigorca.

Braću su prije pet godina socijalne službe morale izdvojiti iz biološke obitelji i normalan im život osigurati u udomiteljskoj obitelji u Ivancu. Djeca, koja su odgojno bila zapuštena i zanemarena, iz vlastite obitelji izdvojena su zbog loših prilika, nasilja, alkoholizma i, na kraju, samoubojstva jednog roditelja. Brata i sestru udomila je Mladenka Ravenski, tajnica Udruge Nada.

Dečko je završio stolarsku školu i zaposlio se. Želi se vratiti u biološku obitelj, a sestra bi se vratila poslije – još je u osnovnoj školi. No, nema kamo, majka i baka žive u ruševnoj kućici, u jednoj kuhinji i sobi, bez vode, kupaonice i sanitarija. Stoga je Nada pokrenula akciju skupljanja novca i materijala za gradnju kućice, pod nazivom Darujmo kunicu za njihovu kućicu

Premda i sama jedva spaja kraj s krajem, i Magda je na sinovo ime svih godina od radničke plaće odvajala 200 kuna na mjesec za stambenu štednju. Željko kredit ne može dobiti jer radi na određeno vrijeme.

- Dosad su pomogle brojne tvrtke i dobri ljudi, pa je skupljeno oko 45.000 kuna. Neke tvrtke najavile su pomoć u građi i opremanju, neke se odrekle marže ili rade upola cijene. Molimo i dalje pomoć, za dovršetak treba još oko 100.000 kuna - poručila je predsjednica Udruge Nade Vesna Belščak.

a U novu kućicu, iz stare i jadne, preselile bi se i Željkova majka i baka, pa će obitelj opet biti na okupu. Kod udomljene djece takvi su slučajevi vrlo rijetki - kaže V. Belščak. A M. Ravenski, kod koje su braća još udomljena, kaže da dječji doplatak za sestricu stavlja "na stranu". - Poželjela je u novoj kući svoju sobu, da je namjesti po volji. Pa neka joj se nađe kad se već sada raduje - veli Mladenka.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.