Nakon švicarskog referenduma protiv minareta

Ševko Omerbašić: To je nepravedno uskraćivanje vjerskih simbola!

Foto: Mišo Lišanin
Ševko Omerbašić: To je nepravedno uskraćivanje vjerskih simbola!
30.11.2009.
u 19:39
Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj upozorava da će takva odluka iz Švicarske zahladiti odnose te zemlje s islamskim svijetom.
Pogledaj originalni članak

Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, ističe da je iznenađen ishodom švicarskog referenduma, kojim se većina građana (57 posto) izjasnila protiv gradnje minareta u Švicarskoj.

Iako je establišment u toj zemlji pozivao građane da odbiju referendum, narod nije poslušao političare, biskupe, gospodarstvenike ni vladu nego se priklonio stavu desničarske Narodne stranke.

– Najkulturnija zemlja u Europi donijela je takvu odluku. Mislim da je riječ o nepravednom uskraćivanju vjerskih simbola i vjerskih prava muslimana u Švicarskoj – ističe Omerbašić te dodaje da nije riječ o sukobu s drugim religijama, nego o političkoj odluci. Upozorava da će odluka zahladiti odnose između islamskog svijeta i Švicarske. Nada se da “revanša” u islamskom svijetu neće biti prema drugim religijama nego prema švicarskoj vladi.

Omerbašić smatra da u Europi postoji strah od islama koji nema realno uporište. Upozorava da su Iran i Libija, zemlje koje imaju vrlo razvijene gospodarske odnose sa Švicarskom, već najavile određene sankcije. 

Tako je glavni egipatski muftija rezultate referenduma opisao kao veliku uvredu za muslimane.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 236

OB
-obrisani-
23:37 30.11.2009.

Beta a ne Bata....uh

PJ
pIavo_jezero
00:18 01.12.2009.

tajna, idem u krpe, uživaj

OB
-obrisani-
20:40 30.11.2009.

Ovaj referendum u Svicarskoj je udarna tema svugdje, pricao sam sa mnogo osoba i svi su srecni ishodom glasovanja! Nigdje ni jedna rijec osude, svi podrzavaju i razumiju odluku svicaraca i traze nacin kako to sve sprovesti i negdje drugdje