KBC ZAGREB Liječnički tim na čelu s prof. dr. Stipom Batinicom uspješno presadio organ djetetu

Šesnaestogodišnji dječak dobio novu jetru

Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
01.01.2009.
u 19:55
Pogledaj originalni članak

S. B. (16) iz okolice Zagreba jedino je dijete kojemu je u prošloj godini transplantirana jetra u KBC-u Zagreb. Naime, 30. prosinca dječak je, nakon jednogodišnjeg čekanja na transplantacijskoj listi, uoči Nove godine dobio priliku za presađivanje – i život na dar.

Ciroza jetre
Dječak je više godina bolovao od hepatitisa B, a bolest je toliko uznapredovala da je u posljednjih godinu dana izazvala cirozu ili zatajenje jetrenih funkcija.

– On je naš dugogodišnji pacijent i sve do prije godinu dana bolest smo uspijevali držati pod kontrolom uz pomoć lijekova – kazao je vođa liječničkog tima koji je obavio transplantaciju prof. Stipe Batinica.

Transplantacija jetre u djece iznimno je rijetka jer se indikacije za zahvat javljaju jako rijetko.

– Imamo uigran liječnički tim, no iako se o tome u javnosti previše ne govori, uspješno transplantiramo jetru i u novorođenačkoj dobi kada su najčešće indikacije kongenitalne anomalije ili, kao u ovom slučaju, stečene bolesti jetre u djece do 18 godina – ističe prof. Batinica.

Da je dječak dobio priliku za presađivanje, liječnici su doznali oko 11 sati, a zahvat je završen oko 21 sat. Naime, prema ugovoru s Eurotransplantom, svaki dostupan organ mora se naprije prijaviti i staviti na listu, a tek onda, prema prioritetu, stiže odluka kome će organ biti doniran.

– Dječak je izvrsno podnio operaciju i uspješno se oporavlja na Odjelu intenzivne njege – kaže prof. Batinica i dodaje da je za uspjeh zahvata zaslužan tim u kojem je bilo više od 15 osoba.

Jučer je dječak skinut s aparata i potpuno je budan, a stanje mu je više nego zadovoljavajuće.

Hrvatski donator
– Od danas se s njim može komunicirati, a počeo je i jesti. Apetit mu je izvrstan jer je tražio i više hrane no što je nakon tako teškog zahvata dopušteno – našalio se prof. Batinica.

No, transplantacija jetre u djeteta puno je zahtjevniji zahvat nego u odraslih osoba pa još nije sigurno da neće biti komplikacija, koje su brojne u ovakvim slučajevima.

– S obzirom na razvoj situacije u prva dva dana, nadamo se najboljem ishodu – kaže profesor Batinica.

Neslužbeno doznajemo da je donator jetre iz Dubrovnika, no zbog tajnosti podataka to nije bilo moguće provjeriti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr