Seljak i bivši revolucionar postat će novi predsjednik Urugvaja

Foto: AFP
Seljak i bivši revolucionar postat će novi predsjednik Urugvaja
27.11.2009.
u 17:45
Stil njegovih tupamarosa preuzeli su Rote Armee Fraktion i Brigate Rosse, u samici vojne hunte bio je 14 godina, a sada je pred pobjedom na izborima.
Pogledaj originalni članak

Sitni poljoprivrednik, karizmatični senator, bivši vođa gerilske skupine Tupamaros koji je za vrijeme diktature vojne hunte odrobijao 14 godina – Jose Mujica zvan Pepe najživopisnija je politička osoba u Urugvaju. Većina ga obožava zbog savjesno odrađenog mandata ministra poljoprivrede od 2005. do 2008., ali i jednostavnog seljačkog imidža te neposrednosti i predsjedničke kampanje tijekom koje je četvrti urugvajskih gradova obilazio biciklom. Ostatak zemlje zbog istih ga osobina ne može smisliti. No taj dio priče ni najmanje ne pogađa danas 74-godišnjeg kandidata ljevičarske koalicije Široki front.

– Ja ne donosim apokalipsu ni slike obećane zemlje. Ovo su izbori, a ne rat. Kakvi god bili rezultati, Urugvaj će kročiti naprijed – govorio je u predizbornoj kampanji bivši revolucionar.

On je u prvom krugu izbora osvojio 48 posto glasova te će sutra u drugom krugu sigurno nadmoćno pobijediti suparnika iz konzervativne Nacionalne partije Luisa Alberta Lacallu. U Urugvaju se Mujicu ili mrzi ili voli, ali jedno mu nitko ne osporava – da mu je život bio pustolovan i pun obrata.

Počeo kao konzervativac
Tako je bilo i s njegovim političkim počecima. Kao mladić u zemlji siromašnih poljoprivrednika čija se vlada više bavila nogometom nego podivljalom inflacijom, u 50-ima je ušao u Nacionalnu partiju, stranku čiji mu je kandidat danas posljednja prepreka do mjesto predsjednika nacije od 3,4 milijuna ljudi. Među konzervativcima Pepe nije našao ono što je htio pa je u 60-ima s kolegama osnovao organizaciju Tupamaros, nazvanu prema Tupacu Amaruu II koji je u 18. stoljeću pokrenuo revoluciju Inka za oslobođenje od španjolske okupacije.

Izrasli na savezu Pokreta za pomoć seljacima i radničkih sindikata, tupamarosi su se kao urbana gerila pod vodstvom urugvajskog marksista Raula Sendica borili protiv državnog uređenja koje je pogodovalo elitama i vojsci na račun ostalih. Pod geslom da ih “riječi razdvajaju, a akcija ujedinjuje”, s drugovima je pljačkao banke te skladišta oružja i hrane. Vlasti su odgovorile pojačanom represijom pa su tupamarosi počeli i s otmicama te atentatima. Njihov su stil uskoro preuzeli i Rote Armee Fraktion (Frakcija Crvene armije), Brigate Rosse (Crvene brigade) i drugi europski ekstremni ljevičari, no razlika je ipak postojala jer su tupamarosi plijen dijelili narodu, a na cilju njihovih nišana nalazili su se bitno drukčiji ljudi.

Javnim prijevozom u kampanju
Dana Mitrionea su tupamarosi, primjerice, ubili jer je kao pripadnik američkog FBI-a obilazio Latinsku Ameriku kako bi pripadnike represivnog aparata tadašnjih diktatorskih režima učio tehnikama mučenja. Mujica je uhvaćen 1972., a na njegovu nesreću 1973. vlast je pučem preuzela vojna hunta koja ga je strpala u samicu. Oslobođen je tek 1985., nakon što se hunta povukla pred masovnim prosvjedima i općim štrajkom. S vremenom su bivši tupamarosi shvatili da su sazrele okolnosti za parlamentarnu političku borbu te su osnovali Pokret narodnog sudjelovanja (MPP) koji je ušao u koaliciju Široki front.

Na izborima 2004. osvojili su 300.000 glasova, najviše pojedinačno u koaliciji. Mujica je ministar ostao do 2008., kada se vratio u Senat, odakle je krenuo u predsjedničku utrku. Dio njegova šarma bio je i ostao izravan govor zbog kojega se morao ispričavati čak i političkim kolegama. Argentinske je političare nazivao “glupima”, Chaveza “autoritarnim”, a brazilske turiste “snobovima”. Za urugvajske prilike Mujica ima i neke kontroverzne stavove, poput zagovaranja prisilnog liječenja uživatelja tradicionalne kokainske paste. No, kao predani vegetarijanac koji i dalje uzgaja povrće na krpici zemlje pokraj Montevidea i koji je u obilazak zemlje u predizbornoj kampanji krenuo javnim prijevozom s ruksakom na leđima, Pepe je ostao junak siromašnih.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

BT
bili-tartuf
00:41 28.11.2009.

eko,..sve novi-poligoni za isprobavanje \"najsuvremenijeg oruzja koje sa 95% efektom, unistava zivu silu\"....nikad pameti...

DU
Deleted user
18:16 27.11.2009.

Kuda ide Juzna Amerika? Chavez je potpuni idiot, Morales isto tako, sada dolazi ova spodoba,...

OB
-obrisani-
19:36 27.11.2009.

Cijeli svijet ide i tri mp3, baš stoga jer je previše \"seljaka\" došlo na vlast.