Neiskorišteni euri

Seljacima novac iz EU nedostižan jer rade nelegalno?

Seljacima novac iz EU nedostižan jer rade nelegalno?
07.04.2010.
u 16:42
- U Vukovarsko-srijemskoj županiji je tisuću farmi, no samo je jedan vlasnik krenuo u postupak legalizacije, kaže županijski pročelnik A. Matić.
Pogledaj originalni članak

Farmeri Vukovarsko-srijemske županije, čini se, nisu zainteresirani za tri milijuna kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova jer je od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava samo OPG iz Štitara krenuo u postupak legalizacije!

– Sve zakonske uvjete zadovoljava samo 30-ak farmi i radi se uglavnom o novim svinjogojskim i govedarskim farmama podignutim novcem Operativnog programa razvoja stočarstva. Ostali ignoriraju problem legalizacije iako bi se legalnom farmom mogli kandidirati za projekt zbrinjavanja stajskog otpada, za što iz darovnice Svjetske banke mogu povući do 450.000 kuna – kaže Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Da bi se farma legalizirala potrebno je imati sve lokacijske i građevinske dozvole te prilagodbu općinskim prostornim planovima, što je, čini se, najveći problem.

– Volio bih legalizirati farmu, ali to jednostavno kod mene, a i kod većine farmera u Ilači, nije moguće. Ne samo zato što nemamo novca, nego zato što smo obnovili staje bez projektne dokumentacije i dozvola, a na temeljima koji su ostali kada smo se vratili iz progonstva. Ne mogu ishoditi ni građevinsku ni lokacijsku dozvolu jer farma mi je u sastavu obiteljske kuće, a prema općinskim planovima, farme tu nisu predviđene – objašnjava Stjepan Filić iz Ilače koji ima 30 junadi u tovu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

IZ
izbrisan
10:02 11.04.2010.

Novac nedostizan Matic prodaje muda pod bubrege. Nisu seljaci izmislili regulativu,koja ih koci pri svakom pokusaju unaprijedjenja proizvodnje. Neka Mtic bude njihov glas,ne protiv njuh.

VI
viviann
20:11 07.04.2010.

Još kad ne bi bilo nepotrebnih prepreka, ali kad za običnu građevinsku dozvolu moraš nekom platit ispod stola, onda normalno da je cijeli sustav blokiran i društvo kao cjelina ne može napredovati.

Avatar dovidovic
dovidovic
14:35 08.04.2010.

U EU neće biti poljoprivrednih domaćinstava. Država će seljacima isplaćivati socijalnu pomoć, koja će možda biti i izdašna ali će u čovjeku uništiti samodostojanstvo i baciti ga u depresiju, a poljoprivredne proizvode uvozit ćemo iz Francuske. EU bi za Hrvatsku mogla biti gora od Jugoslavije, samo što će se zatiranje ove zemlje vršiti bez nasilja, europski.