hrv. seljački savez

Seljaci: Tražimo da nam se iz proračuna isplati 500 mil. kuna

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
mijo latin,marijan sinko (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
mijo latin,marijan sinko (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
mijo latin,marijan sinko (1)
17.08.2012.
u 13:15
Ta sredstva u proračunu postoje i to je uobičajena mjera koju primjenjuju sve članice EU kada se dogodi ovakva katastrofa kao što je ova suša, kaže šef saveza Mijo Loatin
Pogledaj originalni članak

Nezadovoljni onim što su čuli od ministra Jakovine o mogućnostima da im država pomogne u saniranju nastalih šteta od suše, čelnici Hrvatskog seljačkog saveza predstavili su u Bjelovaru mjere kojima bi se ublažile katastrofalne posljedice te elementarne nepogode, a koje će odmah uputiti premijeru Milanoviću.

>> HSS: Vlada namjerno uništava male i srednje poljoprivrednike

− Tražimo da se isplati 500 milijuna kuna iz proračuna s pozicije intervencije na tržištu. Ta sredstva u proračunu postoje i to je uobičajena mjera koju primjenjuju sve članice EU kada se dogodi ovakva katastrofa kao što je ova suša − kazao je Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza.

Seljaci nadalje traže oslobađanje plaćanja godišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta te reprogramiranje kredita. Uz to, budući da je, kako tvrde, najgore stanje u mljekarstvu, traže da država uvede dotaciju koja je ukinuta lani u listopadu te da odmah isplate potpore od 50 lipa po litri za ovu godinu. Jednako tako odmah traže i isplatu potpora za tov junadi te besplatnu legalizaciju poljoprivrednih objekata i smanjenje PDV-a na hranu i repromaterijal.

Od premijera će tražiti da država na ime potpora u visini od dvije milijarde, koje se obvezala isplatiti do 15. siječnja sljedeće godine, poljoprivrednicima dostavi vrijednosna pisma ili vaučere kako bi se mogli zadužiti kod poslovnih banaka. Seljaci u protivnom neće imati sredstava za jesensku sjetvu, a ako ona propadne, Hrvatskoj će prijetiti glad, poručili su iz Hrvatskog seljačkog saveza.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

Avatar MENSA
MENSA
20:56 17.08.2012.

A KAKO BI BILO? A kako bio bilo da naši poljoprivrednici poput svojih svjetskih "kolega" počnu nešto ulagati i u navodnjavanje te osiguravati svoj urod kod osiguravajućih društava? Ili su možda "seljaci" u bijelome svijetu bedasti kad upravo to rade?

JO
joso
20:58 17.08.2012.

ma nisu ni miljuni šta su bili pojačajte malo ..........

PS
psicocat
16:51 17.08.2012.

koliko ima tih saveza a nitko ne priča da če dukat smanjit cijenu sirovog mlijeka iduči mjesec na 1.80 valjda zbog suše