AFERA APN Obitelj Jakovljević od Večernjaka doznala da će biti iseljena iz kuće u Okučanima

Sele nas već peti put zbog lažirane punomoći

Foto: import
Sele nas već peti put zbog lažirane punomoći
25.04.2006.
u 21:00
Pogledaj originalni članak

Bože, a što će sada biti s nama? Kamo ćemo? upitala se u nevjerici, ne mogavši suspregnuti suze, 46-godišnja Kaja Jakovljević. Njezina obitelj od prosinca 2003. živi u katnici u Okučanima, u Ulici Ante Starčevića 121.

A upravu je tu kuću Općinski sud u Novoj Gradiški pravomoćnom i ovršnom sudskom presudom vratio vlasnici Dušanki Petrušić jer je tijekom sudskog postupka utvrđeno da ju je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama uime države kupila na osnovi falsificirane Petrušićkine punomoći.

Pričalo se po mjestu
Da će četveročlana obitelj Jakovljević, izbjeglice iz sela Veliko Vitovlje podno Vlašića u BiH, morati iseliti iz kuće jer ovršna i pravomoćna presuda znači upravo to, doznali su od Večernjakovih novinara.

Pričalo se po Okučanima da su neke kuće prodane s krivotvorenim papirima. Nikad nisam pomislila da je ova među njima. Nitko nas nije obavijestio utučeno će Kaja Jakovljević. Njezina svekrva, 80-godišnja Kata Jakovljević, govori o tužnoj sudbini obitelji. Od 1992. godine adresa u Okučanima im je već peta; za izbjegličkog života svoju su skromnu prtljagu nosili najprije po Sloveniji, a u Petrovu Selu majci, supruzi, dvojici sinova i kćeri pridružio se i Mirko Jakovljvić.

Kad je Jajce palo, došao je k nama. Zajedno smo se preselili u Cage pokraj Okučana. Tu nas je zadesila još jedna tragedija. Naš 23-godišnji sin Miroslav poginuo je u Italiji. Išao je tamo, siromah, raditi. A dvadeset dana poslije morali smo se iseliti iz Caga, gdje nas je država smjestila, jer je vlasnica tražila svoju kuću.

Dobili smo ovaj privremeni smještaj, uredili ga skromno, koliko smo mogli kaže Kaja Jakovljević pokazujući rješenje od 15. prosinca 2003. godine. Cijela je obitelj narušena zdravlja. Muž je, kaže, obolio, ostao bez posla u Zagrebu, ona uzima lijekove... Kata, Kaja i Mirko i srednjoškolac Stipe žive od 2140 kuna socijalne pomoći i dječjeg doplatka.

Ostala gola zemlja
Obrađujemo vrt iza kuće, nedavno smo kupili i zasadili jabuke, šljive, dva oraha. Naša kuća u BiH potpuno je spaljena. Ostala nam je samo gola zemlja kaže Kaja Jakovljević čija kći Mira, otprije šest godina udana, živi u obližnjem Lađevcu, u kući koju je za državu kupio APN. Zato mati strahuje da i njezinu obitelj sada ne pogodi ista sudbina.


Direktor APN-a: Nismo pod sumnjom

Tvrdim da nijedna osoba iz Agencije nije pod sumnjom za nezakonite radnje. Kad se posumnjalo da postoje krivotvorene pomoći, pozvao sam zagrebačku policiju i DORH rekao je Vladimir Goatti, od 1. rujna 2004. godine direktor APN-a. Trenutačno se, kaže, 48 predmeta nalazi pred hrvatskim sudovima, zbog sumnje da su kupoprodajni ugovori nastali na osnovi krivotvorenih punomoći. U dopisu objašnjava kako je u određenom broju slučajeva riječ o prijevari unutar obitelji. Odbacuje izjave dr. Saše Lalića iz Udruge za civilne alternative i međuetničke odnose, kojima je "pokušao upozoriti na nedopuštene radnje APN-a prilikom objavljanja djelatnosti za koju je reagistriran, iznoseći tvrdnje i činjenice koje ničim nije dokazivao".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr