Ključna pitanja

Sedam koraka za demografsku obnovu Hrvatske

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Stanovi u Zapruđu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
posao, radnici
Foto: Promo
Najveći sajam za bebe, djecu i trudnice u regiji i ove jeseni u Westgateu
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
vrtić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
granica
22.02.2018.
u 15:18
Zaposlenim roditeljima s djecom treba olakšati usklađivanje obiteljskog i privatnog života
Pogledaj originalni članak

Poticati razvoj svih gradova u zemlji, a ne samo najvećih

Država treba poticati razvoj gradova u cijeloj zemlji kako bi u njima i okolici ostalo stanovništvo, inače će života biti samo u najvećim gradovima. Za to je nužna infrastruktura za kvalitetan život, od vrtića, boravka za djecu do kvalitetne liječničke i socijalne skrbi, o čemu treba voditi računa i lokalna zajednica.     

U ruralnim krajevima subvencije na kredite

Subvencije na stambene kredite za mlade obitelji moraju biti puno povoljnije za ruralne krajeve te srednje i male gradiće, ali i porezi moraju biti niži.

Bez povjerenja dok god politika uhljebljuje ljude

Nužno je vratiti povjerenje u institucije ove zemlje i politiku kako bi mladi vidjeli perspektivu i ostali u ovoj zemlji. No, to će biti teško moguće sve dok institucije služe politici za uhljebljivanje svojih kadrova, za zapošljavanja preko veze i napredovanje bez kriterija.

Mladima pristojne plaće i manje rada na određeno

Treba riješiti problem rada na određeno mladih koji ih onemogućava da planiraju život, a i poduzetnici moraju biti svjesni da će mlade ljude danas moći dobiti samo s pristojnim plaćama od kojih mogu živjeti.

Progresivni dodatak na djecu i stimuliranje rađanja

Država treba stimulirati rađanje do troje djece i ići na progresivni dječji dodatak do trećeg djeteta, a poslije trećeg u većini zemalja on ostaje isti, upozoravala je akademiknja Alica Wertheimer Baletić. Uz to po uzoru na zapadne zemlje koje nemaju problema s natalitetom treba obiteljima s djecom osigurati i druge novčane poticaje.

Fleksibilno radno vrijeme i usklađen rad vrtića

Zaposlenim roditeljima s djecom treba olakšati usklađivanje obiteljskog i privatnog života i omogućiti onima koji to žele fleksibilno i skraćeno radno vrijeme te uskladiti rad vrtića i boravaka za djecu s radom roditelja

Imigracijska politika treba biti selektivna

Imigracijska politika u zemlji treba biti selektivna što znači da država treba useljavati onoliko stanovnika koliko joj je nužno za tržište rada

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KR
Krotila
15:48 22.02.2018.

obečanje ludom radovanje,lopovi

IV
ivanjoksimovic
17:02 22.02.2018.

Nema tu puno filozofije. Sklonite vetonauku iz skola i vratite je u crkve, od 5 do 7 razreda uvedite saobracajnk obrazovanje redovno, da deca ne ginu vise na ulicama i dobiju dobar osnov da bi kasnije postali i dobri vozaci, jer te teorije sto se nabuba pred vozacki, toliko brzo i ispari iz glave. A od 7 do 8 razreda uvedite nekakvo drustveno obrazovanje i etiku, kroz koje bi deca u bar jednom polugodistu trebalo da proucavaju moral, a u drugom seksualno obrazovanje. Da se ne desavaju vise abortusi masovni nakon prve ekskurzije u srednjoj skoli.