Interpelacija o radu Vlade

SDP: Vlada mora podmirivati obaveze i smijeniti nesposobne uprave

Foto: Igor Kralj/24sata
SDP: Vlada mora podmirivati obaveze i smijeniti nesposobne uprave
24.02.2010.
u 17:31
Esdepeovce brine što je krajem prošle godine iznos nepodmirenih naloga iznosio čak 27,1 milijardu kuna. Postoji mogućnost i da to nije konačan iznos jer mnogi poduzetnici ne poduzimaju sudske mjere za prisilnu naplatu potraživanja jer za njih to uglavnom znači i prekid poslovnih odnosa.
Pogledaj originalni članak

Saborski zastupnici raspravljali su o SDP-ovoj interpelaciji o utjecaju Vlade na smanjenje nelikvidnosti u državi. Glavni argument im je podatak da već 18 mjeseci u zemlji stalno raste nelikvidnost u sustavu što je jedan od najvećih problema hrvatskoga gospodarstva.

Esdepeovce brine što je krajem prošle godine iznos nepodmirenih naloga iznosio čak 27,1 milijardu kuna. Postoji mogućnost i da to nije konačan iznos jer mnogi poduzetnici ne poduzimaju sudske mjere za prisilnu naplatu potraživanja jer za njih to uglavnom znači i prekid poslovnih odnosa. U svojoj interpelaciji esdepeovci su upozorili i da ova situacija izravno utječe na smanjenje gospodarske aktivnosti jer produljivanje rokova neplaćanja unosi nered u platni sustav, a nereagiranje na takve pojave ugrožava aktivne i sposobne gospodarske subjekte.

- Posljedica je toga dijelom smanjenje bruto dobiti poduzetnika koji su u prvih devet mjeseci prošle godine imali smanjenu bruto dobit za 30 posto - rekla je SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec.

SDP zato inzistira na tome da Vlada osigura podmirenje obveza iz proračuna u roku od 30 dana, a državnih i javnih poduzeća u roku od 60 dana. Također traže da članove nadzornih odbora državnih i javnih poduzeća obveže da utvrde odgovornost uprava zbog kašnjenja u podmirenju obveza te da se pokrene postupak njihova razrješenja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

GA
gala
18:47 24.02.2010.

Viktor Lenac - afera u kojoj je sanirano privatno brodogradilište Račanovog prijatelja i kuma Slavka Linića ,Damira Vrhovnika dok je ovaj u isto vrijeme imao mjesečnu plaću – sto pedeset tisuća kuna.

GA
gala
18:48 24.02.2010.

Riječka banka- uz to što je devizni diler Nodilo knjigovodstvenim malverzacijama uspio sakriti 100 milijuna dolara gubitaka, nalazi Hrvatske narodne banke o poslovanju Riječke banke pokazali su i mnoge druge nepravilnosti za koje je uprava banke na čelu sa Ivanom Štokićem morala znati. No, Linić je i unatoč tome žestoko branio branio Štokića izjavama tipa: \"ni nakon krađe 100 milijuna dolara, a ni nakon što su građani digli gotovo 250 milijuna eura štednje, ta banka nije doživjela kolaps\". Takva Linićeva stajališta dovela su do ozbiljnih okršaja sa liderima petorke koji su, u slučaju Riječke banke, kulminirali kada su ovi tek iz novina doznali da je Riječka banka prodana jednoj austrijskoj banci, premda nisu dali suglasnost za prodaju.

VI
Vinko37
05:54 25.02.2010.

Linic se mora pod hitno uclaniti u Kra de ze.