europski parlament

SDP-ovci će imati manje plaće od svojih savjetnika

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
zoran milanović,sdp,vesna pusić,biljana borzan (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
zoran milanović,sdp,vesna pusić,biljana borzan (1)
Foto: DPA/PIXSELL
'Members of EP histen as Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a speech on his country's goals as it takes on the six-month rotating European Union presidency at the EU Parliament in Strasbou
15.04.2013.
u 13:45
Odricanjem od dijela plaće u humanitarne svrhe europarlamentarci iz SDP-a neće biti najplaćenije osobe u svojim uredima
Pogledaj originalni članak

SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, zbog naputka predsjednika stranke Zorana Milanovića, naći će se 1. srpnja u neobičnoj situaciji da su njihove tajnice i savjetnici u Bruxellesu ili Strasbourgu bolje plaćeni od njih samih. Svaki europarlamentarac ima pravo zaposliti suradnike u svome uredu, a oni su plaćeni po koeficijentima koji vrijede u cijelom EP-u. Šef kabineta i savjetnik, primjerice, mogu imati mjesečnu plaću od čak pet-šest tisuća eura.

Plaća kao i u Saboru

SDP-ovi europarlamentarci, koji se namjeravaju u humanitarne svrhe odreći razlike između hrvatske i europske zastupničke plaće, primat će isto koliko i u Saboru – oko 19 tisuća kuna. Primjer irske europarlamentarke Mairead McGuiness, koja je podatke o troškovima svoga ureda sama objavila, pokazuje koliki će otprilike biti troškovi i hrvatskih europarlamentaraca. Na plaću zastupnice McGuiness u 2010. otišlo je 95.434 eura, na putovanja 78.084 eura, na troškove savjetnika i asistenata koji joj pomažu u poslu otišlo je 218.267 eura, a na troškove osoblja 50.424 eura. Ukupno: 442.209 eura. SDP-ovi europarlamentarci koji se odreknu dijela plaće i dalje će imati sve ostale troškove pomoćnika, ureda i putovanja, samo što će u njihovu uredu najplaćenija osoba biti netko drugi, ne oni sami kao što je slučaj u svim drugim uredima 754 zastupnika u EP-u.

– Ne znam kako će to funkcionirati, ali ne znam ni jednog šefa koji bi volio da njegovi asistenti imaju veća primanja od njega – rekao nam je u neslužbenom razgovoru jedan zaposlenik EP-a. Europarlamentarac može odlučiti na koliko će ljudi rasporediti proračun koji ima na raspolaganju.

Neće sjediti zajedno

Ti suradnici mogu biti zaposleni u Bruxellesu, Strasbourgu, a mogu i u Hrvatskoj. Stoga će SDP-ovci možda zaposliti što više suradnika kako bi izbjegli mogućnost da netko zarađuje više od njih. Ili će i svoje suradnike nagovoriti da uplaćuju dio primanja u humanitarne svrhe. Hrvatska ima 12 zastupnika u Parlamentu EU, koji će od 1. srpnja imati 766 zastupnika. U velikoj dvorani za plenarne sjednice Hrvati neće sjediti svi zajedno, nego raspoređeni po pripadnosti političkim grupama. I nakon izbora u Hrvatskoj, najveća politička grupacija u EP-u ostaju europski pučani, politička obitelj desnog centra, a druga najveća skupina su socijalisti iz stranaka lijevog centra. Mandat svim zastupnicima u ovom sazivu EP-a završava u svibnju 2014. godine.

>> Milanović: Naši kandidati neće varati na dnevnicama i troškovima

>>HDZ-u 6, SDP-u 5, a Laburistima jedan zastupnik

>>Dvanaest eurozastupnika koji će predstavljati Hrvatsku

Sve o izborima za Europski parlament čitajte u našem specijalu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.