Ključne smjernice

SDP-ov izborni program: Digitalizacija, robotizacija u industriji, veće plaće i mirovine

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Žele stvoriti uvjete za bolje društvo od onoga kakvim ga je učinio HDZ, kažu iz SDP-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Branko Grčić, šef središnjeg saveza SDP-a
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Zagreb: SDP održao konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Zagreb: SDP održao konferenciju za medije
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Konferencija za medije Primorsko goranskog SDP-a
02.02.2020.
u 22:20
SDP obećava povećati minimalnu plaću na 4000 kuna neto i vratiti fiskalne olakšice za poduzetnike. Udjel mirovina za umirovljenike s punim radnim stažem u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75%.
Pogledaj originalni članak

SDP je krenuo u pripremu za parlamentarne izbore na koje ide s novim izbornim programom. Svi SDP-ovi savjeti ali i nestranački stručnjaci, isproducirali su politike, a politička deklaracija, svojevrsni manifest u kojemu će biti sve ključne smjernice programa uskoro će ugledati svjetlo dana.

Trebamo bolje društvo

– Tamo ćemo istaknuti kako je SDP odlučan stvarati uvjete za poštenije, ravnopravnije, sigurnije ili jednostavno rečeno bolje i normalnije društvo od onog kakvim ga je HDZ učinio zadnjih četiri godine – kaže Branko Grčić, predsjednik Središnjeg savjeta koji s političkim tajnikom Davorkom Vidovićem, potpredsjednikom stranke Rajkom Ostojićem i donedavnim povjerenikom u EU Nevenom Mimicom i radi na završnoj verziji programa.

Naglasak će biti na gospodarstvu, a temeljni je zaključak, kaže Grčić, da se stanje ne da popravljati bez duboke transformacije gospodarstva.

VIDEO Predstavnici SDP-a položili vijence povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

– Niti su ekonomski pokazatelji danas toliko uvjerljivi, niti je HDZ-ova vlada ignoriranjem ozbiljnih reformskih zahvata pripremila Hrvatsku za moguće nove krize. HDZ je 2015. preuzeo vladu u poprilično komotnoj situaciji, a pokazalo se da su u četiri godine napravili jako malo i nisu iskoristili veliki potencijal. Naša vlada ostavila je 2,5% rasta što do danas nisu premašili. Imali su 10,7 milijardi kuna za investicije iz EU fondova, a u 6 od ukupno 7 godina EU proračunskog razdoblja iskoristili su niti 3 milijarde ili 27%. Poslovna klima je loša, pali smo na Doing Business ljestvici sa 40. na 51. mjesto – kaže Grčić.

Privatne investicije, dodaje, su na povijesno niskoj razini. Pravna nesigurnost i korupcija ključni su uzroci toga. Ostavili smo im rastindustrije i robnog izvoza po stopi višoj od 10%, a danas industrija pada, a izvoz tek minimalno raste. Deficit u toj robnoj razmjeni naglo se povećao sa 500 milijuna eura mjesečno na gotovo milijardu eura, odnosno dvostruko. Sve to, drži Grčić, govori da je era tzv. „zdravog rasta“ na izdisaju, a skromni rast temelji se uglavnom na rastu klasične potrošnje gdje je samo jedan dio pokriven dohocima, a sve veći dio kreditima i to onim nenamjenskim koji bi opet mnogim našim građanima mogli „doći glave“. Čak su i javni dug apsolutno povećali za nekoliko milijardi, a smanjeni udjel u BDP-u isključivi je rezultat tog slabašnog rasta BDP-a. Zbog toga je temeljni zaključak tima iz SDP-a da se aktualno stanje ne da popravljati bez jedne duboke i cjelovite transformacije gospodarstva.

– Temelji naše strategije su veća produktivnost koja je sada tek na 40% EU prosjeka. Automatizacija i robotizacija u industriji, više ulaganja u visoko-kategorizirani hotelski smještaj u turizmu koji nosi tri puta veću dodanu vrijednost od prosjeka, digitalizacija procesa u javnom i privatnom sektoru otvara poslove za stotine mikro i malih poduzeća iz IT sektora, rješavanje problema sa dodjelom i okrupnjavanjem poljoprivrednog zemljišta prioritet je za poljoprivrednike – kaže. Dodaje i kako u SDP-u drže kako nam treba veće ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije.

– Trebaju nam nova, kvalitetna i bolje plaćena radna mjesta. Manjak radne snage u ovom trenutku možemo rješavati samo većom stopom participacije naših ljudi na tržištu rada pa i zbog toga trebamo rast plaća. Alternativa je, nažalost, uvoz radnika. A za ubrzanje rasta treba nam rast investicija koje mislimo temeljiti na neiskorištenom potencijalu EU fondova. Već imamo pripremljene i mjere fiskalnih, poreznih poticaja radnicima i poduzećima. Već smo najavili povećanje neoporezivog osobnog odbitka na 5.000 kuna, a smanjit ćemo i PDV u turizmu i ugostiteljstvu na novu međustopu od 10%. Nova međustopa pomoći će i poljoprivrednicima jer će se smanjiti PDV na repromaterijal. Opću stopu PDV za sada ne namjeravamo mijenjati – kaže Grčić.

VIDEO Renato Petek u TV emisiji Večernjeg lista o Bandiću, SDP-u, Juričanu...

U središtu programa su i veće investicije i privatnog i javnog sektora. Projekcije SDP-a govore da se mora podignuti razina investicija sa sadašnjih 20-tak posto na barem 25% udjela u BDP-u da bi stopu rasta od 2,4% podigli za 1-1,5 postotnih poena, prema 4%. A veliki potencijal za to je oko 55 milijardi kuna neutrošenih sredstava iz EU fondova koje treba iskoristiti do kraja 2023. i tu, kaže Grčić, javna i komunalna poduzeća imaju veliku ulogu.

Fokus na plaće i mirovine

–Povećati ćemo i minimalnu plaću na 4.000 kuna neto u idućih par godina, što je otprilike 60% medijalne plaće, te ćemo vratiti fiskalne olakšice za poduzetnike - koje je HDZ-ova vlada ukinula - a kako ne bi ugrozili njihov opstanak. U sljedeću kampanju idemo i s jasnom porukom da je položaj više od milijun naših umirovljenika neodrživ. Uz redovito usklađivanje, mirovine moraju rasti kako bi se održao i s vremenom povećao njihov odnos prema prosječnoj plaći. Sadašnjih 37% je sramotno malo. Prioritet u povećanju mirovina imati će socijalno najugroženiji i umirovljenici koji su radničke mirovine stekli tako što su ostvarili puni radni staž. Udjel njihovih mirovina u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75% – istaknuo je Grčić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 167

DU
Deleted user
22:45 02.02.2020.

Zastrašujuća je količina SDP-ovske gluposti.Kome više lažu??? Kome misle ovo prodat???Do kad će te nas smatrat ovcama??? Obećavaju veće plaće i mirovine - a ne kažu od kuda novci?!!!Čim će te to financirati? Još većim nametima na plaće i privatni sektor?? Javnu potrošnju treba rezat a ne rastezat! Srezat broj povlaštenih umirovljenika,smanjit broj zaposlenih u javnim službama,reinustrijalizirat zemlju! Hrvatska godišnje gubi 2% svoje industrijske proizvodnje! Znaju li ovi uopće o čemu pričaju??? Kako Bero objašnjava propast brodogradnje i milijarde kuna državnih jamstava???

Avatar navijač
navijač
22:26 02.02.2020.

Oće bit opet 300.000. novih radnih mjesta , kao prošli puta?

AR
aristip
22:40 02.02.2020.

Ma narod želi konačni obračun s korupcijom, klijentelizmom i uhljebljivanjem, dosta više s tim stalnim bajkama o većim plaćama i mirovinama !!!!