nakon cjelonoćnog pritiska

Schulz pristao razgovarati 
s Merkel o 
novoj GroKo

Foto: Reuters/PIXSELL
Schulz pristao razgovarati 
s Merkel o 
novoj GroKo
25.11.2017.
u 00:15
U medije je procurila vijest kako je dio vodstva SPD-a čak tražio smjenu Schulza ako ne pristane na razgovore o koaliciji
Pogledaj originalni članak

Peti dan nakon propasti pregovora u vezi s Jamajka koalicijom, moguće rješenje najveće njemačke političke krize u novijoj povijesti nazire se nakon maratonskih razgovora koje su s četvrtka na petak vodili predsjednik Frank-Walther Steinmeier i čelnik socijaldemokrata (SPD) Martin Schulz.

Tema razgovora bila je samo jedna – privoljeti Schulza da barem sjedne za stol s Angelom Merkel i pokrene razgovore oko moguće nove velike koalicije GroKo, što je Schulz do sada kategorički odbijao, ističući nove izbore kao jedino moguće rješenje prihvatljivo SPD-u. Nakon višesatnih razgovora u predsjedničkoj palači Schulz se, prema pisanju Bilda, sastao i s najužim vodstvom stranke na kojem je oko tri sata poslije ponoći odlučeno kako će se ipak razgovarati s Merkel.

Raskol u SPD-u

– SPD je svjestan činjenice da su razgovori potrebni i nećemo zatvoriti vrata pregovorima – izjavio je nakon završetka noćnog sastanka Hubertus Heil glavni tajnik socijaldemokrata.
Poznato je, naime, kako je došlo do podjela u vodstvu stranke nakon Schulzova kategoričkog odbijanja razgovora o mogućoj GroKo, pa je čelnica SPD-a u Bundestagu Andrea Nahles, koja je na čelu skupine koja se ne slaže sa Schulzovom politikom, navodno tražila i njegovu smjenu.

– To nije točno, nije bilo nikakvih razgovora o promjenama u stranačkom vodstvu. Pogrešno bi bilo razgovore o mogućoj koaliciji svoditi na neke osobne obračune – poručio je nakon sastanka Heil. Josip Juratović, SPD-ov zastupnik u Bundestagu hrvatskog podrijetla, kaže za Večernji kako Schulz nije ni pod kakvim pritiskom.

– Poslije neuspjelih pretpregovora takozvane Jamajka koalicije, sutradan je odmah donesena jednoglasna odluka predsjedništva SPD-a da ne želi veliku koaliciju i da se ne plaše novih izbora. Schulz nije ni pod kakvim pritiskom, već samo poštuje odluku predsjedništva svoje stranke. Osim toga, biračko tijelo na rujanskim izborima dalo je jasno poruku da ne želi više veliku koaliciju – poručuje Juratović.
 

Odlučit će članstvo

Der Spiegel pak piše kako će na poziv predsjednika Steinmeiera i nakon dogovora unutar vodstva SPD-a Martin Schulz ipak idućeg tjedna sjesti za stol s kancelarkom Angelom Merkel i razgovarati o mogućem formiranju vlasti.

– Ako razgovori s CDU/CSU-om budu uspješni, stavit ću stranci na odlučivanje idemo li u novu veliku koaliciju – kazao je Martin Schulz za Spiegel.

Schulz je na svom Twitter profilu objavio, nakon dramatičnog poziva Franka-Walthera Steinmeiera da se uključi u razgovore o formiranju vlasti: “Mi nećemo odbiti ovaj poziv, no ako se otvori bilo kakva opcija i potreba da sudjelujemo u vlasti, članovi SPD-a će o tome odlučivati.”

Prema pisanju njemačkih medija, Merkel i Schulz na prvim će se razgovorima o mogućoj novoj GroKo sastati u utorak kako bi vidjeli postoji li volja za zajedničku vladu.

Pogledajte prijetnje Sj. Koreje:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

LI
Lily7
00:51 25.11.2017.

Bilo bi lijepo vidjeti Markel da se makne iz Njemacke vlade. Ona je kriva za Brexit, I za nerede I nesigurnost po EU!

GU
General_U
11:29 25.11.2017.

ova baba izgleda sprema još veće sr... malo mi je čudno u zemlji u kojoj je gospodarstvo i ekonomija na visikom nivou, da svi nerado žele formirati vlast s babom...

DU
Deleted user
13:41 25.11.2017.

Obuci je u Burku i baciti u Afganistan da zivi sa grupom najekstremnijih talibana po serijatskom zakonu - dozivotno. Unistila je Evropu sa svojom kretenskom i mazohistickom politikom “otvorenih vratiju”. Prokleta bili za sve vjeke.