tužba srba

Savo Štrbac gubi, ništa od 10 milijardi dolara odštete

Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
Savo Štrbac gubi, ništa od 10 milijardi dolara odštete
18.04.2013.
u 18:22
Sudovi u SAD-u nisu nadležni za parnice u kojima se traži odšteta za kršenje međunarodnog prava u drugoj državi
Pogledaj originalni članak

Da, past će tužba protiv MPRI-Ja, to je pitanje dana. Vrhovni sud proglasio je da sudovi u SAD-u nisu nadležni za parnice koje traže odštetu za kršenje međunarodnog prava za djela koja su počinjena u drugoj suverenoj državi, kaže odvjetnik Luka Mišetić koji je pomno pratio kakva će biti sudbina odštetnog zahtjeva organizacija Srba protiv tvrtke MPRI. Riječ je o savjetničkoj tvrtki bivših američki visokih časnika koji su ‘90. bili uključeni u program izobrazbe naših časnika. Srpske organizacije, vođene Savom Štrbcem, stoga su okrivile i “vojno-obavještajni” MPRI.

Štrbac je najavio da će u proljeće biti održano pripremno ročište za suđenje pred federalnim sudom u Chicagu protiv MPRI-ja “zbog sudjelovanja s hrvatskim vlastima u genocidu nad Srbima tijekom Oluje” te zatražio 10,4 milijarde američkih dolara odštete. Mišetić kaže da je Štrbcu akcija propala nakon što je Vrhovni sud u slučaju tužbe Nigerijaca protiv Royal Dutch Shella za navodno kršenje međunarodnog prava u Nigeriji odlučio da tu ne postoji nadležnost sudova u SAD-u. Taj će se presedan sada automatski koristiti i vezano za tužbu Srba. Oni pak mogu pokrenuti postupak protiv MPRI-ja pred hrvatskim sudovima.

>>Mišetić: Krajiškim Srbima će odbaciti tužbu protiv Amerikanaca

>> Štrbac: Neka svi objave svoj ratni put da lakše otkrijemo zločince

za borbu protiv terorizma

VIDEO U Zagrebu najmodernija vojna oprema. Pogledajte moćni stroj hrvatske proizvodnje

Sveučilišna bolnica koja nikad nije dovršena uz obalu Save u Novom Zagrebu, točnije naselju Blato, poslužila je kao simulacija ratnog polja, a na njemu su prijetnje brojne. Kemijske, biološke, nuklearne, radiološke i eksplozivna djelovanja opasan su sigurnosni izazov na koji je tijekom ovoga tjedna odgovorila međunarodna konferencija NCT Europe & PRO Challenge 2024 koja je u Zagrebu povezala gotovo 500 sudionika iz vojne industrije, specijalnih sigurnosnih snaga, policije i civilne zaštite.

INTERVJU KOJI JE ODJEKNUO

Analizirali smo oštar istup Pape Franje, otvorio je novi front

Papa je ponovno otvorio front prema konzervativnom krilu Katoličke crkve u SAD-u vrlo oštrim izjavama ove nedjelje u intervjuu CBS-ovoj emisiji „60 minuta“, u kojoj je američke konzervativne biskupe opisao kao one koji imaju “suicidalne stavove” jer su zatvoreni “unutar dogmatske kutije”. Pri tome misli na one poput nadbiskupa Salvatorea Cordileonea koji je zabranio Nancy Pelosi, koja je zagovarala pobačaj, primanje pričesti, što je papa u praksi odbacio

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.