Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA IZ BEOGRADA

Štrbac: Neka svi objave svoj ratni put da lakše otkrijemo zločince

štrbac
vl
20.12.2012.
u 15:27

Govoreći o objavljenom Registru, Štrbac je za novinarsku agenciju SRNA rekao da po podacima Amnesty Internationala postoji više od 500 događaja koji upućuju na ratni zločin nad Srbima

– S nestrpljenjem smo očekivali dugo najavljivani Registar. Dobro bi nam došlo kada bi se svi ohrabrili da objave svoj kompletan ratni put, kao što su to učinili ministar branitelja, obrane i policije, jer bi to olakšalo identifikaciju počinitelja, rekao je direktor Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas Savo Štrbac u četvrtak u Beogradu pozivajući sve hrvatske branitelje da se ugledaju na svoje ministre i objave svoj ratni put. 

Štrbac smatra da bi objavljivanje ratnih puteva olakšalo identificiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj. Govoreći o objavljenom Registru, Štrbac je za novinarsku agenciju SRNA rekao da, prema podacima Amnesty Internationala, postoji više od 500 događaja koji upućuju na ratni zločin nad Srbima i nalaze se još u predistražnoj i istražnoj fazi, a postupak se vodi protiv NN lica. Stoga je poručio da Veritasu, ali i svima drugima kojima je stalo da se ratni zločini procesuiraju, trebaju ti podaci s obzirom na to da veliki broj ratnih zločina koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije još nije otkriven.

– S obzirom na to da očigledno nema volje kod njih da se to istraži do kraja, ovaj registar će pomoći nama, koji hoćemo i želimo da se to istraži, da povežemo te zločine i događaje s određenim jedinicama i pripadnicima tih jedinica, istaknuo je Štrbac napominjući da je ministar u Vladi RH Ante Kotromanović bio pomoćnik Ante Gotovine.

– Njihova je postrojba, Splitska gardijska brigada, poslije Oluje i zločina koje je počinila u kninskoj krajini prešla i u Republiku Srpsku i zna se da su te jedinice počinile zločine po Republici Srpskoj, najviše u Mrkonjić-Gradu. Protiv Gotovine i Kotromanovića podnesene su i kaznene prijave za zločine koje su njihove jedinice počinile na području druge države – BiH, rekao je Štrbac.

>>Savo Štrbac: Postoje indicije da su topnički dnevnici kod Karamarka

Komentara 127

PR
promag
15:54 20.12.2012.

Druže Savo - Ova lista je nazvana "imena za vječnost" jer će ti ljudi u Hrvatskoj povijesti biti zapamćeni. A vi se u Beogradskom pašaluku možete i dalje igrati partizana i njemaca i zabavljati neuke Srbe pričama o Kosovskoj bitci. Neuke jer oni Srbi koji su imalo obrazovani, znaju da trošite njihove novce iz države.

MR
MrNo
15:55 20.12.2012.

I vi bi nazad? E moj Štrbac visok zid gradiš...

BU
Bubamara45
15:54 20.12.2012.

Savo i ti si registrovan, ne možež dalje od Beograda!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije