DIO AKCIJE

Saveznici Alekseja Navaljnog završili u kućnom pritvoru. Ruske vlasti se pripremaju za prosvjede

Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
A rally in support of jailed Russian opposition leader Alexei Navalny in Omsk
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Law enforcement officers detain an activist before the expected arrival of Russian opposition leader Navalny at an airport in Moscow
29.01.2021.
u 23:01
Pristaše Navaljnog planiraju održati nove prosvjede širom zemlje u nedjelju. Vlasti su priopćile da su prosvjedi ilegalni i da će ih prekinuti, piše Reuters.
Pogledaj originalni članak

Ruski sud odredio je u petak kućni pritvor do 23. ožujka za brata i nekoliko pristaša žestokog kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, zbog pozivanja na prosvjede prošlog vikenda, a uoči novih prosvjeda planiranih za nedjelju.

Reuters piše da su sudske odluke dio akcije čija su meta saveznici Navaljnog nakon što su se deseci tisuća ljudi okupili na neodobrenim prosvjedima diljem Rusije prošle subote zahtijevajući puštanje Navaljnog iz zatvora.

Pristaše Navaljnog planiraju održati nove prosvjede širom zemlje u nedjelju. Vlasti su priopćile da su prosvjedi ilegalni i da će ih prekinuti, piše Reuters.

Moskovska policija rekla je u petak navečer da će zatvoriti sedam postaja metroa i nekoliko ulica oko Kremlja u subotu rano ujutro "zbog poziva na neodobrena okupljanja", prvi potez takvih razmjera u više godina uoči prosvjeda.

Navaljnijev brat, Oleg Navaljni, kao i saveznici Ljubov Sobol, Anastasija Vasiljeva i Oleg Stepanov, stavljeni su u kućni pritvor do 23. ožujka. Maria Aljohina, članica punk benda Pussy Riot, također je završila u kućnom pritvoru. 

Navaljnijevi saveznici kažu da su progonjeni kako bi se ugušile njihove prosvjedne aktivnosti i kampanja, što vlasti opovrgavaju.

Ranije u petak istražitelji su raspisali potjernicu za Leonidom Volkovom, bliskim suradnikom Navaljnog, nakon što su ga službeno optužili u odsutnosti za pozivanje tinejdžera na sudjelovanje na neodobrenom prosvjedu protiv Kremlja prošlog vikenda.

Volkov je trenutačno izvan zemlje.

Aleksej Navaljni uhićen je ovaj mjesec zbog kršenja uvjetne kazne i stavljen u pritvor. Navaljni se tada vratio u Rusiju poslije liječenja u Njemačkoj, po prvi put otkad je u kolovozu prošle godine otrovan novičokom.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

IV
IvanSplit
06:09 30.01.2021.

Sve je to dobro izrezirano. Poslali su one koji se dobro marisu sa policijom.Plus djecu isturili ispred sebe. Nasa TV nista ne ne prikazuje.Neki su htjeli da padnu mrtve glave ali im nece proc.Drugo protesti su ne zakonit ikad je cjela Europa u kavezu pogledajte Holandiju.udaraju ih sa konjicom na prosvjednike.Kad je Rusija pred pobjedom nad epidemijom ovi dosli protestiran da se zaraza siri. A to hoce neprijatelji Rusije.Posto su oni u autu. .Sve takve potrpat u zatvor. Nece im proc.

IC
IchabodCrane
03:45 30.01.2021.

Tihi brate, svaka čast. Razmišljaš svojom glavom, a ne kako kaže dežurni klaun na dnevniku HRT i ostalih TV kuća. Za novičok kažu da je najjači bojni otrov, a ovi troje(najprije ćaća Sergej i kćer Julija Skripalj, pa sad ovaj izrod Navaljni) svi ozdravili. Jbt. zašto ne bi vremenskim strojem poslali ove "vrhunske" doktore u 1915.,1916. i 1917. kada su stotine tisuća vojnika umirale od klora i sarina u roku pola sata, koji su manje opasni od novičoka.

AA
aabbcc
11:51 30.01.2021.

Dobro su prosli policija nije nikoga ubila, neka pozovu amere pa da vide kako se to radi, nece im trebati ni karantena ni samoizolacija.