TAJNOVITO NABATEJSKO KRALJEVSTVO

Saudijska Arabija predstavila Hegru, bratski grad Petre

Foto: Derajinski Daniel/ABACA/PIXSELL
Saudijska Arabija predstavila Hegru, bratski grad Petre
27.11.2020.
u 18:06
Za razliku od jordanskog grada, koji je proslavio film "Indidana Jones i posljednji križarski pohod", Hegra je neistražena i očekuje se da će se dati uvid u život Nabatejaca
Pogledaj originalni članak

Saudijska Arabija predstavila je Hegru – arheološko nalazište koje otkriva još detalja o tajnovitom carstvu koje je nekada ondje postojalo, a sinonim za njega puno je poznatiji bratski grad Petra u Jordanu, jedna od najspektakularnijih povijesnih lokacija u svijetu.

Netaknut dva tisućljeća

Hegra je grad koji se nalazi u saudijskoj pustinji, praktički je netaknut gotovo dvije tisuće godina. Do sada lokacija nije bila otvorena za turiste, a saudijske vlasti sada su prvi puta dopustile njihov dolazak na mjesto koje po svemu nalikuje na Petru. I ovo je grad uklesan u stijenu, nalazi se nekoliko stotina kilometara daleko od Petre, a riječ je o drugom gradu u nekadašnjem Nabatejskom Kraljevstvu.

Za razliku od Petre, Hegra je praktički neistražena i mogla bi otkriti ključne činjenice o nekadašnjem carstvu koje se prostiralo na tom području. Razlog zašto je Saudijska Arabija konačno odlučila pustiti turiste i istraživače unutar svojih inače kontroliranih granica prilično je jasan, jer to bliskoistočno kraljevstvo svim silama nastoji smanjiti utjecaj svojeg gospodarstva kad je riječ o nafti. Još je 2016. godine princ Mohammed bin Salman objavio plan koji bi do 2030. godine trebao transformirati Saudijsku Arabiju u globalno središte za trgovinu i turizam, koje bi povezivalo Afriku, Aziju i Europu. Otkrivanje Hegre javnosti jedan je od koraka u tom velikom planu. Američki Smithsonian napominje da je još u rujnu prošle godine Saudijska Arabija uvela turističke vize, a Hegra bi mogla biti dobar razlog da mnogi zatraže takvu vizu. Saudijci se nadaju da će se broj turista koji žele vidjeti njihov grad u stijeni barem približiti onome koji se bilježi kad je riječ o posjetima Petri, a to je milijun turista godišnje.

Dakle, za Hegru je do sada znalo jako malo ljudi u cijelom svijetu, a kako će se ona postupno istraživati, treba se nadati da će otkriti tajne o carstvu koje ju je sagradilo.

Nabatejci su jedna od najintrigantnijih civilizacija u povijesti o kojoj se malo zna. A ono što se zna jest to da su bili nomadi koji su lutali pustinjom, s vremenom postali vješti trgovci koji su kontrolirali puteve kojima su prolazili tamjan i začini, od Arapskog poluotoka sve do Sredozemlja, ali i Egipta, Sirije i Mezopotamije. Nabatejci su se trgovinom tim proizvodima obogatili. Njihovo je carstvo raslo od 4. st. p. n. e. pa sve do 1. stoljeća, kada dolaze Rimljani i svom carstvu pripajaju njihov veliki teritorij, koji je obuhvaćao današnji Jordan, Sinajski poluotok, dijelove Saudijske Arabije, Izraela i Sirije. Stoga je njihovo ime postupno padalo u zaborav. I Petra je nanovo otkrivena tek 1812. godine u istraživanjima Švicarca Johanna Ludwiga Burchardta, iako su lokalni Beduini stoljećima živjeli u njezinim pećinama i grobnicama. No svijet je doista upoznao Petru tek s filmom “Indiana Jones i posljednji križarski pohod” iz 1989. godine. Problem je, naime, što o Nabatejcima praktički nema originalnih izvora. Postoje tek zapisi Grka, Rimljana i Egipćana.

Grad pretvaran u nekropolu

Izgleda da je i Hegra bila poput Petre, veliki grad postupno pretvaran u nekropolu. Ono što se danas može vidjeti većinom su grobnice, a sve ostalo tek čeka na iskapanje ili je jednostavno nestalo pod naslagama pijeska. Zapisana nabatejska imena su rijetkost, a upravo se iznad grobnica u Hegri nalazi nekoliko napisa koji Nabatejce spominju. Iako je do sada nabrojeno 111 grobnica, znatno manje od 600 koliko ih ima u Petri, istraživanja o Nabatejcima tek počinju. I bit će uzbudljivo jer bili su izuzetno napredni, poznavali su arhitekturu i hidrauliku. Neki tvrde da oni čak i nisu bili narod nego vladajuća klasa koja je upravljala carstvom mnogih naroda.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VL
vlaser
01:06 28.11.2020.

pitam saudijsku arabiju KOLIKO su PRIMILI IZBJEGLICA u zadnje 2 godine??