WikiLeaks

Saudijska Arabija ima 40 posto manje nafte nego što se mislilo

Foto: Arhiva VL
Saudijska Arabija ima 40 posto manje nafte nego što se mislilo
09.02.2011.
u 21:54
U dokumentima koje je u Washington od 2007. godine slalo američko veleposlanstvo u Riyadu stoji da je američke diplomate visoki saudijski dužnosnik upozorio da su zalihe precijenjene
Pogledaj originalni članak

Zalihe nafte u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom izvozniku tog energenta, puno su manje od očekivanih, a nafte u toj zemlji vjerojatno neće biti dovoljno kako bi se spriječio nagli rast cijena nafte!

U dokumentima koje je u Washington od 2007. godine slalo američko veleposlanstvo u Riyadu stoji da je američke diplomate visoki saudijski dužnosnik upozorio da su zalihe precijenjene i da ni izdaleka nema onoliko nafte koliko pokazuju službene brojke – zalihe su oko 40 posto manje.

Tako izlazi da pod pijeskom Saudijske Arabije ima oko 300 milijardi barela manje nego što se dosad tvrdilo. Ovu prepisku objavio je WikiLeaks, a da je situacija zabrinjavajuća, govori i bilješka američkog konzula u Saudijskoj Arabiji koji naglašava da je izvor ovih informacija vrlo pouzdan čovjek koji je stručnjak za naftu i koji ne podliježe katastrofičnim scenarijima sudnjeg dana pa stoga njegove procjene treba shvatiti ozbiljno.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

OB
-obrisani-
22:17 09.02.2011.

Haha! A sad nešto sasvim drugačije ... ne bi se čudio d za godinu dana izadje vjest kako se podcjenilo zalihe nafte i to u trenutku kad se biogoriva budu razmahala a ostali oblici energije stabilizirali!

UN
unbekant
22:30 09.02.2011.

nafte nikad nece nestat,jer to su prirodni izvori, isto kao sto nece nikad niti rjeka nestat,to su Boziji izvori.

TE
Testera
08:18 10.02.2011.

Nema obnove izvora nafte. Milijoni godina je trebalo da nafta nastane od postanka svijeta.