KAKO SU SE PONAŠALI

Saucha je bio razočaran i iskren, Baukova izjava najniži politički potez

Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.05.2017.
u 11:50
Verbalnu i neverbalnu komunikaciju u Saboru analiziraju dr. Danijel Labaš, prof. dr. Smiljana Leinert Novosel i dr. Pero Maldini
Pogledaj originalni članak

Od trilera do drame, nema žanra koji posljednja dva dana nije “zaigrao” u hrvatskom Saboru, a “glumci” su se znojili, kolutali očima, dizali obrve, gledali u pod, smijali dok su rušili (ili držali) većinu izlazeći iz sabornice. Sve to ponašanje, uz ono što su izgovarali, stručnjacima je materijal za analizu svakog pojedinog zastupnika, a u ovom tekstu zamolili smo ih za “scan” onih u prvoj postavi. Tako je za ponašanje Bože Petrova komunikolog dr. sc. Danijel Labaš rekao da se htio držati što racionalnije i da je dobro odolijevao napadima, posebice Ivana Vrdoljaka. Šef HNS-a pak, smatra dr. Labaš, posebnu nesnošljivost u komunikaciji (i verbalnoj i neverbalnoj) pokazao je upravo prema Mostu. Premijer Andrej Plenković pokretima ruku, ističe stručnjak, davao je do znanja da je uvjeren u ono što govori. No zvijezda dana zasigurno je bio Tomislav Saucha:

– Prema neverbalnom ponašanju rekao bih da je glasovao po savjesti, ali je i odao dojam čovjeka razočaranog dojučerašnjim suradnicima iz stranke. Možda je on čuo što je Arsen Bauk rekao za njega i ta izjava (“Kada je došao u dvoranu, a prije toga nije došao u Klub zastupnika SDP, bilo je sve jasno”) najniži je politički potez jučer jer bi svi trebali poštovati presumpciju nevinosti – komentira Labaš.

Da je Saucha bio iskren, smatra i prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel ocjenjujući da je donedavni SDP-ovac jučer “djelovao potpuno jasno, uvjerljivo i svjestan svega”. – Mislim da je donio odluku iza koje stoji i ne možemo na svaki potez gledati kao na neki oblik “kuhinje” – govori S. Leinert koja saborske istupe i javne izjave šefa SDP-a Davora Bernardića opisuje kao neupućene i lošu komunikaciju.

Jedini je suzdržan ostao Željko Glasnović, za kojeg dr. Labaš ocjenjuje da djeluje usamljeno i razočarano, kao čovjek koji nije našao prostora za promicanje svojih ideja. No, promjena mišljenja pri izglasavanju nepovjerenja ministru financija ne čudi prof. dr. sc. Peru Maldinija.

– Ako gledate s aspekta elementarne političke moralnosti, onda to nije normalno, ali s aspekta demokratskih prava jest. Italija u ovom tipu kaosa živi 75 godina. Oni imaju visoko fragmentiran demokratski sustav koji je nestabilan, ali to im ne smeta da budu sedma industrijska sila svijeta. A nisu uređeno društvo. Ako se hoćemo time tješiti... – govori prof. Maldini analizirajući uzrok aktualne situacije u hrvatskoj vlasti i tendenciji Mosta da maksimalizira svoj utjecaj. Kako kaže, u koaliciji manjinski partner uvijek profitira više nego što mu to daje izborni legitimitet, a Most se ponaša kao oporba.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

DU
Deleted user
11:59 05.05.2017.

"Gordan Maras rodjen za politiku"?! O jadna nam majka sa ovakvim stručnjacima.

Avatar majmunranko
majmunranko
12:06 05.05.2017.

Maras ne da je rođen za politiku, on je rođeni vođa, on je novi Luke Skywalker, novi drug Tito, novi Matija Gubec, novi Neo iz Matrixa, novi Connor iz Terminatora, on je reinkarnacija samog Ben-Hura. Maras je rođen povesti obepravljene mase u konačnu pobjedu, poput Mela Gibsona u Braveheartu, uz Pedju Grbina kao desnu ruku.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
13:33 05.05.2017.

o Bauku najviše govori činjenica da nema jednog jedinog radnog SATA izvan politike, a nekmoli nešto više. Maras je rođeni političar.... sa je problem u nama što ga ne možemo shvatiti... a ni on sam sebe, često puta.