28. ožujka u 20:30h

Posljednje subote u ožujku ugasite svjetla za Sat za planet Zemlju

Foto: PR
Sat za planet Zemlju
Foto: PR
Sat za planet Zemlju
Foto: PR
Sat za planet Zemlju
Foto: PR
Sat za planet Zemlju
Foto: PR
Sat za planet Zemlju
18.03.2015.
u 13:54
WWF poziva sve hrvatske gradove, tvrtke i stanovništvo da posljednje subote u mjesecu ugase svjetla za Sat za planet Zemlju.
Pogledaj originalni članak

Brojni hrvatski gradovi ponovno se pridružuju svjetskim metropolama u Satu za planet Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju devetu godinu za redom organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. Posljednje subote ovoga mjeseca, 28. ožujka, u 20:30 zamračit će se Eiffelov toranj, Akropola, Brandenburška vrata, Big Ben… A uz bok s njima i Zagrebačka katedrala, pulska Arena, Dioklecijanova palača i središta mnogih gradova.

- WWF sa Satom za planet Zemlju već devet godina nastoji potaknuti građane svijeta da ozbiljno shvate štetnosti klimatskih promjena te da osobno djeluju kako bi ih umanjili - istaknula je na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Esplanade voditeljica inicijative Sat za planet Zemlju u Hrvatskoj Petra Boić Petrač iz WWF-a. - Pozivamo sve građane da nam se pridruže 28. ožujka u 20:30 gašenjem svjetla i donošenjem odluke o promjeni ponašanja u svrhu očuvanja našeg planeta - dodala je.

Glavni meteorolog Informativnog medijskog servisa HRT-a Zoran Vakula govorio je o štetnostima klimatskih promjena koje upravo osjećamo. - Bez obzira slažete li se s velikom većinom znanstvenika i tezama o tome kako su ljudi najveći krivac za sve češće i žešće vremenske ekstreme diljem svijeta, klimatske promjene i globalno zatopljenje, ili je to uobičajena evolucija Zemlje, ne bi li bilo dobro da što je moguće manje djelujemo na svijet oko sebe i onečišćujemo ga?! - pita se Vakula.

Kako je ove godine Earth Hour u znaku klimatskih promjena, WWF će u petak 27.3. u 11:00 sati u Tehničkom muzeju u Zagrebu organizirati javnu tribinu „Udaljuje li eksploatacija nafte u Jadranu Hrvatsku od njenih klimatskih i održivih ciljeva?“, te tako podržati kampanju "S.O.S. za Jadran" koju provode s drugim nevladinim organizacijama. Na tribini će govoriti prof. Daria Karasalihović Sedlar s RGN-a, dr. sc. Mirko Orlić s PMF-a, Maja Božičević Vrhovčak iz DOOR-a te Petra Remeta iz WWF Adria.

Povod ovakvom skupu objasnila je Andrea Štefan, v.d. direktora WWF Adria: „Do novih istraživanja u Jadranu ne smije doći jer rezerve ugljikovodika moraju ostati pod zemljom ukoliko želimo spriječiti povećanje globalne prosječne temperature veće od 2 stupnja. Okolišne organizacije u Hrvatskoj svjesne su da pojedinačni napori s ciljem utjecanja na politike upravljanja Jadranskim morem ne mogu imati značajniji utjecaj te su davno uspostavile dijalog i suradnju. Cilj povezivanja okolišnih udruga je stvaranje temelja za dugoročnu regionalnu suradnju na području cjelovitog i održivog gospodarenja Jadranom koje je dosada izostalo“.

WWF i koalicija organizacija u kampanji „S.O.S. za Jadran“ pozivaju stanovnike Splita i okolnih mjesta da 28. ožujka u 11 sati dođu na Bačvice te stanu pred objektiv Šime Strikomana za milenijsku fotografiju kojom će se poziv u pomoć poslati i u svijet.

WWF poziva sve hrvatske gradove, tvrtke i stanovništvo da posljednje subote u mjesecu ugase svjetla za Sat za planet Zemlju. Kreativci su pozvani i da sudjeluju u foto-natječaju „Ostavi svoj trag za Zemlju!“ objavom light-trail fotografija na Facebook stranici WWF Adria. Više o samom natječaju saznajte na adria.panda.org

>> Gradovi utonuli u mrak na jedan sat za planet Zemlju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DE
demokršćanin
18:31 18.03.2015.

Tko će gasiti svjetla na bandićevom mostu kada je on na odmoru u Remetincu?