Jasan stav

Lovrinović o sastanku Mosta i SDP-a: Ni Milanović ni Karamarko, tražimo novog premijera

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sastanak Mosta i SDP-a
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sastanak Mosta i SDP-a
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sastanak Mosta i SDP-a
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sastanak Mosta i SDP-a
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sastanak Mosta i SDP-a
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sastanak Mosta i SDP-a
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sastanak Mosta i SDP-a
09.12.2015.
u 20:09
"Čak i ako nastavimo pregovore samo s jednom stranom, to ne znači da ćemo s njima sigurno složiti Vladu"
Pogledaj originalni članak

Unatoč jasnom odbijanju prijedloga Mosta o zajedničkoj reformskoj vladi koju vodi nestranačka neutralna osoba izabrana konsenzusom triju strana, SDP se danas još jednom sastao s delegacijom te platforme radi dodatnih objašnjenja. Taktički nastavak pregovora s Mostom, a sve u nadi da će u međuvremenu lijevi ili desni odustati od toga i ovaj drugi složiti vladu s Mostom nastavit će se. Prvi sljedeći sastanak trebao bi biti u ponedjeljak kada se dvije koalicije moraju izjasniti o zahtjevima Mosta, nakon konzultacija s internim stranačkim tijelima.

Različiti scenariji

SDP-ov Branko Grčić je na sastanak došao sa Sinišom Hajdašem Dončićem, a predstavljaju, naglasio je, ne samo cijelu koaliciju Hrvatska raste već i “malo šire od toga”. Razgovori o konstituiranju Sabora i sastavljanju Vlade su, tvrde u SDP-u i Mostu, bili konstruktivni, a razmatrali su se različiti scenariji. Ostalo je nejasno je li SDP jasno odbio prijedlog nestranačkog premijera, no Mostov Ivan Lovrinović je otvorio razgovore o tome što ako ne dođe do formiranja tripartitne Vlade koju Most traži.

– Ako se dogodi da budu jasne poruke da je tripartitna vlada nemoguća, mi ćemo sistemom lijevka ići prema rješenju tog problema s onom stranom za koju procijenimo da nam pruža najbolja jamstva u programskom i ljudskom smislu, dakle, što se tiče ljudskih potencijala da to možemo ostvariti – kazao je Lovrinović.

SDP-ov Branko Grčić današnji je sastanak nazvao razmjenom mišljenja i objašnjavanjem stavova koji su se čuli u ponedjeljak na zajedničkom sastanku.

Reforme ostaju imperativ

– Mogu reći da su ovi razgovori bili zaista potrebni jer smo u konstruktivnom duhu raspravljali o svim mogućim varijantama, poštujući i te pozicije koje Most drži, kao i naša stajališta gdje je ta najniža crta do koje se može ići – kazao je Grčić.

Lovrinović je poručio da Most ostaje pri svojim najvažnijim zahtjevima – provedbi reformi.

– Naš vrlo važan uvjet jest, i u razgovorima sa SDP-om i s HDZ-om, da tražimo novog premijera jer je naš stav da ni gospodin Milanović ni Karamarko ne bi trebali i mogli biti mandatari za sastavljanje nove vlade. Smatramo da je za novi smjer Hrvatske i cijeli sklop promjena i reformi koje tražimo važan novi čovjek, on ne samo da je simbol novog smjera nego javnost time dobiva i novu snažnu poruku. Mislimo također da bi to doprinijelo homogenizaciji biračkog tijela, stvaranju nove atmosfere u društvu ne želeći pri tome podcjenjivati ili dovoditi u pitanje njihov dignitet ni druge osobine – zaključio je Lovrinović. Grmoja je kazao da mandatar Vlade mora biti nestranački čovjek.

>> Milanović otkazao posjet nosaču zrakoplova kako bi pridobio neodlučne zastupnike

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 60

AR
aristip
16:35 09.12.2015.

Sada je sasvim jasno da Milanović i SDP pokušavaju kupnjom pojedinih zastupnika (čitaj korupcijom) doći do broja od 76.

UI
Uvijek_iskreno
15:45 09.12.2015.

Ja očekujem da SDP više nikad ne bude na vlasti, a to je pokazala i volja velike većine glasača na izborima. Promjena, to je ono što narod želi!

TE
TechnoCroat
16:55 09.12.2015.

"Branko Grčić i Siniša Hajdaš Dončić". Ova dva Dudeka su pregovaracki tim! Hahahaha, nekako sam se prisjetio inspektora Clouseau iz Pink Pantera