Afera Hypo

Sanader odbacio optužbe za proviziju od 3,5 mil. kuna iz 1995.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Sanader odbacio optužbe za proviziju od 3,5 mil. kuna iz 1995.
27.07.2011.
u 09:21
Tužitelji 
sumnjaju da je tadašnji zamjenik šefa diplomacije taj novac strpao u džep
Pogledaj originalni članak

Ivo Sanader danas je pred Tamarom Laptoš, zamjenicom ravnatelja USKOK-a, u Remetincu oko sat vremena iznosio obranu vezanu uz slučaj primanja provizije od 3,5 milijuna kuna 1995. godine, u vrijeme dok je kao zamjenik ministra vanjskih poslova dogovarao kredit s Hypo bankom za gradnju hrvatskih veleposlanstava u svijetu. Sanader je, prema riječima Čede Prodanovića, jednog od njegovih odvjetnika, ponovo odbacio inkriminacije te nije odgovarao na pitanja tužiteljice.

Nikoga nije teretio

– Radi se o nešto manjem predmetu, pa je i iznošenje obrane kraće trajalo. Negirao je inkriminacije i nikoga nije teretio – kazao je nakon izlaska iz zatvora Čedo Prodanović.

S obzirom na Sanaderove probleme s ozlijeđenom nogom, podsjetimo, ispitivanje okrivljenika u dosad šest otvorenih USKOK-ovih istraga do daljega se održava u zagrebačkom zatvoru. Istraga zbog spomenute provizije pokrenuta je protiv Sanadera početkom ožujka, u vrijeme dok je još bio pritvoren u zatvoru u Salzburgu, a tužitelji tvrde da ju je dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Günterom Striedingerom, čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Koliko se zna, USKOK u tom predmetu protiv Sanadera raspolaže i konkretnim materijalnim dokazima – isplatnicama banke. Inače, prošli je tjedan bivši premijer i šef HDZ-a pred tužiteljicama USKOK-a, također u pritvoru, iznio obranu vezanu uz optužbe o izvlačenju novca iz državne blagajne preko marketinške agencije Fimi media, njegova pranja preko različitih računa te posljednjeg proširenja istrage, radi čega je uhićena i bivša šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević.

Tvrdnje i argumentirane

Koliko se zna, Sanader je odbacio optužbe da se isisavanje novca za račun HDZ-a odvijalo pod njegovim blagoslovom u vrijeme dok je bio na čelu Vlade.

Njegovi odvjetnici navode da je svoje tvrdnje potkrijepio i argumentima. Branitelji su jučer također demantirali da je njihov klijent teško bolestan. Kazali su tek da mora obaviti neke specijalističke preglede.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

CU
cuma
10:13 27.07.2011.

Državni neprijatelj broj 1, bivši predsjednik HDZ-e i premjer hrvatske Vlade, veleizdajnik i kriminalac bez premca, rekli bi s neskrivenim čuđenjem, zaboravljamo da je nastao u Tuđmanovom i HDZ-ovom inkubatoru, dopire li do primozga HDZ-eovcima da se ne sudi samo rečenom zlikovcu nego i njima, za sve što su nam učinili posljednjih 20-tak godina, ako imaju i malo morala moraju sami otstupiti i predati vlast na duže vrijeme,,,,,,gđo Kosor i besramnici oko Vaših skuta poštedite nas vašeg prisustva u javnosti, nestanite na par stotina godina,,,,,,

ZO
zoki385
10:14 27.07.2011.

evo kako se lijepo živjelo prije 17 godina. kako se samo ja nisam dosjetio da uzmem proviziju neku... :-)

MI
mica1111
09:43 27.07.2011.

...pa tome je prošlo 17 godina...po meni to je već u zastari ili pred zastarom...ili je sve skupa besmisleno... ...kaj se čeka sa drugima...?