Reakcije

Samohvala Ž. Jovanovića: Priča bez pokrića

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Samohvala Ž. Jovanovića: Priča bez pokrića
11.12.2013.
u 19:15
Stipić: Nije napravio ništa od najavljenog, a ipak se svima uspio zamjeriti.
Pogledaj originalni članak

Sa zaključkom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da je njegovo ministarstvo jedno od najuspješnijih u Milanovićevoj vladi naši se sugovornici u pravilu ne slažu, a neki smatraju da ga je premijer Milanović trebao smijeniti prije godinu dana.

– Aktualni ministar još nije stigao jednog prethodnog koji je tvrdio da je među najboljim ministrima u Europi – ironično je kazao Bjeliš te nastavio: – Moja je velika dilema je li bolji ministar ili njegov zamjenik – ironizirao je rektor Bjeliš zamjerivši ministru i njegovim suradnicima na velikoj improvizaciji zbog čega, ponavlja, golem trud ulaže u sprečavanje štete koju mogu prouzročiti ministrove odluke. Izjavu ministra da su mu “mediokriteti u akademskoj zajednici za godinu dana usporili donošenje Zakona o znanosti i visokom obrazovanju” doživio je kao uvredu iako s podsmijehom dodaje da u svakom sustavu mora postojati sredina pa tako i u akademskoj zajednici.

Protuustavne odluke

– Začuđuje da premijer Milanović prije godinu ili godinu i pol nije smijenio ministra Jovanovića. A hoće li to uskoro učiniti ili će otići cijela Vlada, tek ćemo vidjeti – komentira Ladislav Ilčić iz udruge GROZD koji se s ministrom sukobio zbog uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

Ilčić ironično dodaje da je “kvaliteta” ove vlade da donosi nezakonite i protuustavne odluke, a da u tome prednjači Jovanovićevo ministarstvo. Ističe kako je neprihvatljivo da “tako važno ministarstvo vodi osoba koja ne zna komunicirati s ljudima s kojima se ne slaže – od akademske zajednice, roditelja pa sve do sindikata”.

Sindikalni čelnici razočarani su ministrom koji je dopustio da se ionako loš standard prosvjetara dodatno sroza. – Ministar koji bi drastično srezao plaće zamjerio bi se prosvjetarima, ministar koji bi ukinuo kolektivne ugovore zamjerio bi se sindikatima, ministar koji bi vjeronauk maknuo iz škola zamjerio bi se Crkvi, ministar koji bi isušio nogometnu močvaru zamjerio bi se Mamićima, ministar koji bi uveo reda na sveučilištu zamjerio bi se akademskoj zajednici. Željko Jovanović ministar je koji ništa od ovoga nije napravio iako je najavljivao, a ipak se uspio svima zamjeriti – podrugljivo kaže predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Ministrove ocjene vlastitog ministarstva nerado komentira jer je, tvrdi “to jedna samohvala”.

Suprotno Planu 21

– Teško je na to reagirati, mogu davati ocjene kad netko nešto radi, a ono što ja vidim jest to da ministar vikendima na stranačkim skupovima ima doskočice koje, pretpostavljam, priprema preko tjedna – zaključuje.

HDZ-ovac Tomislav Đonlić, šef Odbora za znanost i visoko obrazovanje, smatra da ministar Jovanović nije ostvario nijednu točku iz Plana 21 pa samim time nikako ne može biti uspješan ministar.

– Umjesto da realizira svoj program, ministar o njemu samo priča. Javno prisvaja neke projekte koji su započeti znatno prije, npr. građanski odgoj. Zaokupljen je jedino mijenjanjem svjetonazora učenika, a zasad je uspjeh pokazao u pogoršanju društvenog i materijalnog položaja nastavnika, sasvim suprotno Planu 21 – komentirao je Đonlić.

>>Jovanović naljutio nastavnike: Pa on ne zna da radimo za praznike!

>>Jovanović: Vjeronauku je mjesto u crkvi, ali neću ga istiskivati iz škole

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:58 11.12.2013.

Malo je reći ništa, čak i daleko više od ništa...al je zato uspio ispoljit sve svoje osobne frustracije netrepljivosti prema obitelji i narodnim vrijednostima ovog našeg naroda na ovim našim prostorima....

ST
stjepanrdc
20:03 11.12.2013.

ko se sam hvali u rupu se svali

DO
Doglavnik
20:04 11.12.2013.

Ovaj je vec davno trebao dati ostavku ovakvog ministra ne zasluzuje hrvatski narod!!!