GOSPODIN SAVRŠENI

Samo njemački Guardiola može zaustaviti onog pravog!

Foto: Reuters/PIXSELL
Samo njemački Guardiola može zaustaviti onog pravog!
04.10.2015.
u 17:00
Nitko drugi u sebi nije imao to zarazno "ludilo", nitko drugi nije bio predodređen vratiti dane slave na Westfalen.
Pogledaj originalni članak

Kad je proljetos Jürgen Klopp, svjestan da mora otići želi li najbolje momčadi koju je stvorio, donio najtežu odluku karijere, nije ga mogao zamijeniti nitko drugi do Thomasa Tuchela (42)...

Nitko drugi u sebi nije imao to zarazno "ludilo", nitko drugi nije bio predodređen vratiti dane slave na Westfalen.

Thomas Tuchel nije slučajno odabran za Kloppova nasljednika, njih dvojica kao da su dvojnici. Baš poput Kloppa i Tuchel je specifičan, "čudak" zaraznog entuzijazma, čovjek kojem je nogomet emocija. Tuchel ima profil kultnog trenera, koji svojim postupcima, poput onoga da sam nosi čunjeve na treninzima, odudara od stereotipa. U vrijeme dok je vodio Mainz nije mu bilo strano popeti se na ogradu i s navijačima povesti pjesmu nakon pobjede.

Njihov put je zapanjujuće sličan. Obojica su u Dortmund došla iz Mainza – Klopp nakon sedam, a Tuchel nakon pet sezona – obojica dijele istu strast prema nogometu i izrazito napadačku u formaciji 4-2-3-1.

– Ja sam preopterećeni, opsesivni, nogometni radoholičar, koji 24 sata sedam dana u tjednu, 365 dana u godini misli samo na nogomet – kazao je za sebe.

Nogometni revolucionar

On je čovjek koji se savjetuje s matematičkim stručnjacima, koji inspiraciju za uspjeh traži u drugim sportovima pa je tako na zidu svlačionice Mainza ispisao legendarnu rečenicu Michaela Jordana: "Promašio sam više od 9.000 šuteva u karijeri, izgubio skoro 300 utakmica, 26 puta promašio šut za pobjedu. U životu sam bezbroj puta padao i padao. I baš zbog toga sam uspio.". I uspio je! Od prosječnih sastojaka Tuchel je poput alkemičara napravio čudo – u pet godina samo su četiri momčadi u Bundesligi imale više pobjeda od provincijskog Mainza (Bayern, Borussia D., Schalke i Bayer)!

– Trudio sam se podići građevinu koja će me nadživjeti. Kada odem, ostat će mehanizmi i filozofija nogometa koja će biti veća i važnija od Thomasa Tuchela...

Njegove metode treninga mnogi nazivaju revolucionarnima. Dok je vodio Mainz, svoju je momčad odveo na trening s odbojkaškim klubom, a sada je s košarkašima berlinske Albe dogovorio zajednički rad. "Kakve to veze ima sa nogometom?", začudio se branič Borussije Neven Subotić na ideju novog trenera, čudili su se i mediji, no Tuchel je imao objašnjenje: "Želim igračima otvoriti nove perspektive razmišljanja!".

Iako poput Kloppa ima specifičan odnos prema igračima, ipak je nešto oštriji od svoga prethodnika. Svlačionici je ukinuo luksuz koji je Klopp dozvoljavao – postalo je, naime, već uobičajeno da Borussijini nogometaši naručuju pizze i tjesteninu iz obližnjeg restorana, no to kod Tuchela nije prošlo, uveo je strogi režim prehrane i zabranio brzu hranu.

Thomas Tuchel je izbirljiv, ne želi u sredine u kojima se neće osjećati ugodno i dobrodošlo. Odbio je Leverkusen i Ligu prvaka jer nije želio iz Mainza, a u Schalkeu se još sjećaju njegove "košarice". Pokupio je, naime, stvari sa završnih pregovora zato što se na sastanku na kojem je trebao staviti potpis na ugovor nije pojavio predsjednik kluba Clemens Tonnies. Leipzig je proljetos odbio SMS porukom, a ni 3,2 milijuna eura godišnje gaže nije ga privuklo u HSV. Pozivu iz Dortmunda ipak nije mogao reći ne.

– Ja sam jako emotivan čovjek, a Borussia je čista emocija – objasnio je.

Ako se po jutru dan poznaje, na putu je da čak i nadmaši prethodnika. Otkako je Tuchel u Dortmundu, Borussia ne zna za poraz! Razlog više za nadimak "Gospodin Savršeni". Od 13 utakmica čak su ih 11 pobijedili, pritom ispisujući povijest Bundeslige. Impresivni niz s početka sezone od četiri pobjede uz čak 15 postignutih golova najbolji je otkako Bundesliga postoji. Borussia opet igra onaj seksi nogomet kojim je prije nekoliko godina zavela Europu, u 7 prvenstvenih kola osvojila čak deset bodova više nego lani u istom razdoblju i zabila čak 12 golova više nego u prvih sedam kola prošle sezone!

Večera s Guardiolom

Neki ga zovu "Novi Klopp", drugi "njemački Guardiola", a prema onima koji su proljetos zagovarali smjenu Katalonca u Bayernu, trebao je biti i sljedeći Guardiola. Još uvijek se prepričava anegdota kada su njih dvojica u jednom münchenskom restoranu do duboko u noć raspravljali o nogometu. Svjedoci toga sraza velikih umova kažu da su se bili toliko zanijeli da su im, nakon što su potrošili sve salvete na kojima su iscrtavali svoje zamisli, konobari sa susjednih stolova donosili soljenke kojima su na stolu, poput figura u partiji šaha, slagali taktičke zamisli. Usporedbe s Guardiolom mu, ipak, ne gode.

– Ne volim takve usporedbe jer sugeriraju kako ja želim biti poput njega, a to nije tako. Kao nogometni zaljubljenik i trener ne mogu se ne diviti onome što radi, ali to divljenje ne znači da pokušavam i želim biti njegov klon – objasnio je Tuchel .

Pravi Guardiola i njemački Guardiola sljedećeg će se vikenda opet nadmudrivati, ali ne za stolom u restoranu, već usred Allianz Arene u najvećoj utakmici njemačkog nogometa. Dva puta je Tuchel igrao protiv Pepa, oba je puta teško poražen (3:0 i 4:1), no sada ima momčad za naslov. Vrati li se neporažen s Allianz Arene čuveni Borussijin "Žuti zid" slavit će novog ljubimca.

>> Mainz od sedam čuda

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.