NAPETOSTI OKO UKRAJINE

Samo jedna stvar može zastrašiti Putina! Što je SWIFT i zašto je to 'nuklearna opcija' Zapada?

Foto: Sputnik/Pixsell
Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin meets with his Iranian counterpart Raisi in Moscow
27.01.2022.
u 10:20
Bivši ministar financija Aleksej Kudrin procijenio je 2014. godine da bi micanje Rusije iz SWIFT-a značilo da se ruska ekonomija smanjuje za pet posto.
Pogledaj originalni članak

I dok svi strahuju od ruskog napada na Ukrajinu, a pregovori Zapada i Rusije djeluju kao tapkanje diplomata u mraku koji pokušavaju ne dotaknuti jedan drugoga, postoji prijetnja koja nešto znači čak i Kremlju. Mnogi je nazivaju ''nuklearnom opcijom'', što samo po sebi jasno govori o težini situacije, piše CNN. 

Američki zastupnici posljednjih tjedana predlažu da se Rusija ukloni iz SWIFT-a, mreže visoke sigurnosti koja povezuje tisuće financijskih institucija diljem svijeta. Uslijedila je reakcija iz Rusije koja je jasno naznačila da će u tom slučaju isporuka nafte, plina i metala u Europu prestati. 

– Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, nećemo primati stranu valutu, a kupci, prije svega europske zemlje, neće dobiti našu robu – naftu, plin, metale i druge važne sirovine – rekao je potpredsjednik Gornjeg doma Dume Nikolaj Žuravljev, prenosi državni medij TASS.

Profesorica Cynthia Robert izjavila je za New York Times kako uklanjanje Rusije iz SWIFT-a ne bi bio toliki problem za njih kao što Washington misli. Naime, Rusija ima znatne zalihe valuta, a Banka Kine pridružila se ruskoj verziji SWIFT-a. Međutim, Harley Balzer za Atlantic Council navodi da je ruski ekvivalent SWIFT-u većinom idejni, a kineski ekvivalent kontinuirano dodaje strane zemlje i ne pokazuje sklonost tome da ukloni dolar iz svojih rezervi. 

Balzer ističe da je istina da su Rusija i Kina komunicirali s ciljem da umanje prijetnju da se SWIFT sustav iskoristi od SAD-a i Europske unije. Unatoč svom trudu i dalje ne postoji ništa što bi moglo zamijeniti SWIFT . 

Bivši ministar financija Aleksej Kudrin procijenio je 2014. godine da bi micanje Rusije iz SWIFT-a značilo da se ruska ekonomija smanjuje za pet posto. Maria Shagina s finskog Instituta međunarodnih politika napominje da bi Njemačka i SAD najviše izgubile u slučaju da se ukloni Rusija upravo zato što njihove banke najčešće koriste SWIFT sustav za komunikaciju s ruskim bankama.

 
 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar majkuvam
majkuvam
11:26 27.01.2022.

Cara ne može ništa zastrašiti jer inače ne bi bio car.

ZA
zagi101
11:21 27.01.2022.

vidim sve stručnjak do stručnjaka po portalima, ljudi se u sve kuže od lijekova cijepiva do ekonomije i vođenja ratova

SY
Symbrio
11:38 27.01.2022.

Koji su ovo klauni, a oni koji stvarno vjeruju da se moze protiv Rusa jos veci. NATO se pretvorio starca sa mlohavim k... Dajte mi recite koja to zapadna vojska ima sposobne vojnike??? Vecina ih je puna frakcije duginih boja i feministickih ekstremista. Poljaci sami ginuti nece, Njemci su dali do znanja da se vojno nece mjesati. Ameri??? Aha, vidjeli smo ljetos americku hrabrost protiv kozoheba u sandalama. LOL. Ameri nisu sposobni izabrati normalnog predsjednika, a kamoli ratovati protiv nuklearne sile. Senilni djedica Brandon, ne moze ni stepenice pobjediti. Jedinoj sili kojoj ovaj konflikt odgovara jest Kina. Time se ekonomski i moralno enormno slabi ionako mlohav Zapad, a Kina jedva ceka na ekspanziju na podrucju jugoistocnog Pacifika. Iliti bye-bye Taiwan. Milanovic je u pravu, Ukrajina je koruptivna prcija za koju nije vrijedno ginuti. Uostalom svi normalni Ukrajinci su vec davno emigrirali, ovi koji su ostali su ili neonacisti ili komunisti. Obje frakcije mogu ici kvragu.