kakva ideja

SAD se želi dočepati ruskog raketnog sustava: Nude Turskoj otkup S-400 Trijumfa

Foto: MIKHAIL METZEL/Newscom/PIXSELL
Victory Day military parade in Moscow
Foto: MIKHAIL METZEL/Newscom/PIXSELL
Firing S-400 Triumf missile systems in Russia's Astrakhan Region
Foto: MIKHAIL METZEL/Newscom/PIXSELL
Firing S-400 Triumf missile systems in Russia's Astrakhan Region
Foto: Anton Novoderezhkin/Newscom/PIXSELL
Military hardware ahead of Victory Day parade in Moscow
14.12.2020.
u 12:31
Vojni stručnjak Aleksej Leonkov pak tvrdi kako bilo kakav oblik visokotehnološke špijunaže i hakiranja vitalnih dijelova ovog sustava doveo bi do njegovog fizičkog uništenja
Pogledaj originalni članak

Turska je neugodno iznenadila svoje saveznike kad je objavila da je otkupila ruske raketne sustave S-400 "Trijumf". To je toliko razljutilo SAD da su obustavili isporuku lovaca pete generacije F-35 toj zemlji. Prema pisanju ruskih medija, SAD je odlučio promijeniti taktiku te su izrazili svoju želju da otkupe navedene raketne sustave.

SAD bi na taj način mogao ostvariti dva jednako važna cilja: onemogućiti Turskoj da posjeduje S-400 "Trijumf" te da dođu u posjed ruske vojne tehnologije. 

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov pak tvrdi kako bilo kakav oblik visokotehnološke špijunaže i hakiranja vitalnih dijelova ovog sustava doveo bi do njegovog fizičkog uništenja, a njegovi vlasnici bi ga u najbolju ruku mogli poput sakupljača sekundarnih sirovina prodati kao hrpu željeza.

Leonkov, koji je gostovao u televizijskom kanalu TV Zvijezda, uvjeren je da su američki planovi pusti snovi, te da će "Trijumfi" i dalje za njih ostati misterij. Prema njemu, ruski inženjeri ugradili su u raketni sustav specijalne programe zaštite koje je nemoguće probiti. 

U slučaju da se i pokuša hakiranje, moguće je i fizičko uništenje ključnih komponenta. Ukoliko pak dođe do toga, vlasnik trajno gubi mogućnost njegovog garantnog servisa, prenosi Russia Beyond. 

Podsjećamo, ruski protuzračni sustav S-400 Trijumf namijenjen za borbu protiv svih suvremenih i perspektivnih sredstava zračno-svemirskog oružja. Njegov maksimalni horizontalni domet je oko 400 km (raketa 40N6E), dok po visini djeluje i do 35 km. Formacijski se unutar jednog diviziona najčešće nalaze 2-3 baterije ovog sustava, s ukupno 8-12 transportno-lansirnih jedinica. Dakle, jedan divizion u svom sastavu ima 48 raketa spremnih za trenutačno djelovanje. Cijela raketna pukovnija hipotetički može napasti 96 zračnih ciljeva neprijatelja, u operativnom borbenom radijusu do 400 km.

VIDEO: Vojna parada u Rusiji

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DA
DarthVader
20:34 14.12.2020.

Petkovicu skini nam se.

MP
miroslav.petkovic.7564
15:09 14.12.2020.

Evo sad javise na TV u Moskvi pustili su uspjesno tesku raketu ANGARA u svemir Ide osam kilometara u sekundi.Ne znam hoce li nasi mediji pisat o tome .Sta kazu na to domaci amerikanci.

Avatar Foton
Foton
01:21 15.12.2020.

Turska civilizacijski ne spada u NATO, savez krscanske Europe sa krscanskom Amerikom. Ameri su im danas nabili ozbiljne sankcije, to obicno vodi do polake ekonomske smrti sankcionirane zemlje.