čeka se kongres

SAD dovršio plan zatvaranja zloglasnog zatvora Guantanamo

Foto: Reuters/PIXSELL
SAD dovršio plan zatvaranja zloglasnog zatvora Guantanamo
23.07.2015.
u 07:43
Zatvor je otvoren nakon napada na 'blizance' 11. rujna 2001. godine, a američki predsjednik Barack Obama obećao je još 2009. godine da će ga zatvoriti što prije
Pogledaj originalni članak

Bijela kuća objavila je kako su dovršili plan zatvaranja vojnog zatvora Guantanamo na Kubi u kojem drže zatočenike osumnjičene za terorizam. Zatvor je otvoren nakon napada na "blizance" 11. rujna 2001. godine, a američki predsjednik Barack Obama obećao je još 2009. godine da će ga zatvoriti što prije.

– Administracija je stavila točku na pripremu plana čiji je cilj zatvoriti na siguran i odgovoran način zatvor Guantanamo i predstaviti ga Kongresu – rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

U zatvoru se trenutačno nalazi 116 zatvorenika, većinom iz zemalja trećeg svijeta, a koji su ondje završili i bez prethodnog suđenja za terorizam.

Kada je pokrenuto pitanje zatvaranja vojnog zatvora, u američkom Kongresu tome su se protivili republikanci koji imaju većinu u oba doma.

>> 'Amerika nije zlo - ima pravo držati teroriste iza rešetaka Guantanama'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar Koncentriran
Koncentriran
11:59 23.07.2015.

A što je sa : Diego Garcia , Kosovo , Poljska , Irak , Rumunji , Litva, Njemačka , Afghanistan , Libija i na kraju izrael . VL opet samo mallo istine .

MA
marijaqwer
19:20 23.07.2015.

Nitko nema pravo drzati u zatvoru i muciti ljude samo na temelju sumnje.Ako je netko osumnjicen njegovu krivnju treba dokazati pred sudom.Sami Amerikanci cine zlocine po cijelom svijetu, ali svoje zlocince niti izrucuju niti sami sude, a istovremeno otimaju ljude po svijetu te ih drze u tajnim zatvorima uz mucenja i bez prava na sudenje.Sve ce to doci na naplatu .

MX
Mister X
16:34 23.07.2015.

U zatvoru se trenutačno nalazi 116 zatvorenika, većinom iz zemalja trećeg svijeta, a koji su ondje završili i bez prethodnog suđenja za terorizam. Gdje su nestale tisuće drugih ? A što je sa tridesetak ostalih mjesta ???