Sabor: Vladajući odbili SDP-ov prijedlog međustope PDV-a

06.02.2009.
u 15:36
Pogledaj originalni članak

SDP-ov prijedlog o uvođenju 10-postotne međustope PDV-a na dječje potrepštine i energente nije danas u Hrvatskom saboru naišao na potporu klubova vladajuće koalicije.

HDZ je u raspravi ustrajao u stavu da je SDP zakasnio s prijedlogom protuinflacijskih mjera, budući da je inflacija manja i cijene pale, a oporbenjacima zamjeraju i da predlažu porezne međustope iako znaju da ih EU ne prihvaća.

Krešo Filipović je uime Kluba HDZ-a naglasio da je PDV najvažniji fiskalni prihod svake države, da zbog toga Europska komisija teži ujednačenju, harmonizaciji tog poreza s jednom standardnom stopom ne manjom od 15 posto te s malim iznimkama, odnosno međustopama, ne nižim od 5 posto.

Napomenuo je da Hrvatsku uskoro očekuju i pregovori s EU o poglavlju "Porezi", te da, zbog svega navedenog, HDZ za SDP-ov prijedlog može reći samo da je neprihvatljiv.

I ministar financija Ivan Šuker SDP-u je zamjerio da predlaže nešto što je suprotno pozitivnim propisima EU, ali i očuvanju makroekonomske stabilnosti, jer, ponovio je, SDP-ove mjere znače 15 milijardi kuna deficita.

- Nećete priznati, a jako dobro to znate, da se uz takav deficit nemoguće zadužiti na svjetskom financijskom tržištu - poručio je Šuker.

Esdepeovci su uzvraćali prozivkama da je hrvatska Vlada vjerojatno jedina u Europi koja još nije izašla niti s jednom proturecesijskom mjerom, da sve mjere koje predlože gospodarstvenici i poslodavci te oporba kritiziraju i njima straše javnost.

- Sve što ste napravili jest da se u nekoliko minuta iskritizirali sve mjere s kojima su izašli gospodarstvenici i mi iz SDP-a. Bilo bi bolje da ste tu energiju, umjesto u kritike, usmjerili u izradu svojih mjera - poručila je hadezeovcima Milanka Opačić (SDP).

Njezin stranački kolega Slavko Linić vladajuće je prozvao da obmanjuju javnost porukama da Hrvatska nije u krizi, da EU brani mjere koje idu za smanjenjem cijena proizvoda, te, u nedostatku svojih mjera, građane straše s onima koje predloži netko drugi.

- Oporbu se pokušava pretvoriti u avet, građane morate strašiti s tom suludom oporbom koja predlaže enormne dubioze, manje plaće i mirovine - poručio je Linić.

- Nemam namjeru nikoga strašiti, ali imam pravo i slobodu nekoga upozoriti - uzvratio mu je Šuker.

Odbacio je SDP-ove tvrdnje da država zaduživanjem na domaćem tržištu uzima novac gospodarstvu, ustvrdivši da je Savjet HNB-a jasno ustvrdio da je novac oslobođen smanjivanjem deviznih rezervi namijenjen financiranju države. U travnju će se, pak, država zadužiti vani i tako ostaviti prostora za gospodarstvo.

- Taj novac uzet je s domaćeg tržišta, a gdje se naše tvrtke financiraju nego na domaćem tržištu - uzvratio mu je Gordan Maras (SDP).

Iako podupire SDP-ov prijedlog, Damir Kajin (IDS) smatra da prioritet nisu diferencirane stope PDV-a, koje će Hrvatska ionako morati ukinuti do ulaska u EU, nego da se rok dospijeća PDV-a s 30 pomakne na 60 dana.

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
SDP
Pogledajte na vecernji.hr