DRAMATIČNA ZAVRŠNICA

Sabor donio zakone o poljoprivrednom zemljištu i o golfu

15.12.2008.
u 20:25
Pogledaj originalni članak

Sabor je u ponedjeljak navečer u dramatičnoj završnici jesenskog zasjedanja usvojio Zakon o golfu unatoč tome što je izlaskom većine oporbe iz sabornice cijelu večer kvorum visio o niti. Vladajuće su spasila trojica zastupnika Glavaševa HDSSB-a te dvojica zastupnika nacionalnih manjina Nazif Memedi i Deneš Šoja, zahvaljujući kojima je u sabornici bilo potrebnih 77 zastupnika. Rezultat takvog postupka je izbacivanje Šoje i Memedija iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

– Šoju i Memedija više ne smatramo članovima kluba. Kao što su i dosad opstruirali, tako su i u ovom slučaju kršenja Ustava kroz dva zakona prelila kap – izjavio je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Da je drama oko okupljanja kvoruma bila velika, dokazuje i to što su trojica zastupnika, Ivan Čehok, Nazif Memedi i Branimir Glavaš, samo zbog glasanja došli navečer u Sabor. Čehok je navodno prekinuo obveze koje je imao u Varaždinu, Memedi se žurio sa službenog puta iz Sarajeva, a Glavaš je za dva sata stigao iz Osijeka.

Zastupnici HDZ-a pozlilo, ali se morala vratiti u sabornicu i održavati kvorum
Najočitiji primjer očaja vladajućih, kojima je svaki glas bio od presudne važnosti, svakako je slučaj zastupnice HDZ-a Suzane Bilić-Vardić. Njoj je, naime, pozlilo te je izašla iz sabornice, ali se, nakon što su joj kolege dali vode i šećera, morala vratiti kako bi se održao kvorum.

Tri usvojena zakona sporna su oporbi. Zakon o golfu zato što privatnim investitorima omogućuje da za izgradnju golf igrališta izvlaste privatne vlasnike i lokalnu samoupravu. Zakon o poljoprivrednom zemljištu zato što vlasnicima ne dopušta da samostalno odlučuju kome će i hoće li prodati ili dati u najam svoju zemlju. Zakon o izvršenju proračuna također je sporan zato što daje vladi ovlasti da bez Sabora preraspodijeli veliki dio proračuna, što SDP-ovci smatraju derogiranjem ustavne uloge Sabora.

SDP-ov Slavko Linić najavio je kako stranka priprema ustavne tužbe za ta tri zakona.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr