probijanje zvučnog zida

Sa zakašnjenjem se oglasili i iz MORH-a oko preleta MiG-ova: 'Molimo građane za razumijevanje'

Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
Premijer Andrej Plenković nazočio vojnoj vježbi Velebit 18 na poligonu Dugi otok
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
Sirene
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Knin: Svečani program i dolazak državnih dužnosnika povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja
02.07.2022.
u 13:42
MORH inače i nekoliko dana unaprijed javlja kada će se letovi odvijati, na kojem području i u koje vrijeme
Pogledaj originalni članak

Snažan tutanj uznemirio je i uplašio stanovnike Zagreba i okolice danas oko 12.20 sati. Iako su neki od njih smatrali da je riječ o eksploziji ili potresu, ispostavilo se da je riječ o testiranju MIG-a koji je probio zvučni zid.

Građane je razljutilo što ranije nije bilo najave i obavijesti o letovima, iako je to uobičajena praksa. Naime, MORH inače i nekoliko dana unaprijed javlja kada će se letovi odvijati, na kojem području i u koje vrijeme. Danas su pak to napravili oko sat vremena nakon što je odjeknuo glasan tutanj. 

- U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera. Molimo građane za razumijevanje - izvijestio je MORH. 

Zagrepčane je glasan zvuk dodatno uplašio zbog toga što su se u podne čule i sirene. One su, naime, uobičajene za svaku prvu subotu u mjesecu jer se radi o, kako navodi Civilna zaštita, provjeri sustava javnog uzbunjivanja.

- Redovno ispitivanje ispravnosti sustava javnog uzbunjivanja provodi se svake prve subote u mjesecu u 12:00 sati oglašavanjem znaka "prestanak opasnosti“, čime se kontrolira funkcionalnost sustava javnog uzbunjivanja, a ujedno uvježbava rukovanje sustavom i provjerava djelotvornosti protokola potpisanih s elektroničkim medijima - navodi Civilna zaštita.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
Sirene

DRAŽEN SLAVICA TUŽI HRVATSKU

'Vidjeli su mrtva tijela na Kornatu i vratili helikoptere u bazu. Koga štite, dok mene maltretiraju? Izgubio sam sve'

'Ostao sam bez posla i prijatelja, bio na rubu psihičkog pucanja. Bio sam na terapijama za mentalno zdravlje, pred očima su mi bili samo dečki koji su izgubili život. Pokušajte tako živjeti. To nije život nego horor. DORH me godinama maltretirao. Došlo je vrijeme da to sada naplatim", za Večernji list priča Dražen Slavica po čijim je zapovjedništvom stradala skupina vatrogasaca u jednoj od najvećih tragedija u modernoj povijesti Hrvatske. Ni danas ne znamo što se dogodilo i kako je 12 vatrogasaca izgubilo život.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DO
doberdedec
14:11 02.07.2022.

Banožić bio u lovu, pa nije mogao javiti.

DU
Deleted user
14:46 02.07.2022.

lete migovi ...samo ako su osigurani i da ne odlete...to je slicno kao i kad mrtvi zapivaju....

Avatar Mileseva
Mileseva
18:53 02.07.2022.

Opet ovi ukradeni Jugo Migovi iznad lete? Di su oni preplaceni stari Rafali ili oni nevidljivi kaj kaplar Krsto uzeo???