Alkohol i promet

Sa 3,11 promila motociklom skrivio prometnu na graničnom prijelazu Županja

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Sa 3,11 promila motociklom skrivio prometnu na graničnom prijelazu Županja
08.06.2020.
u 11:28
Tijekom proteklog vikenda 17 vozača na području PU isključeno je iz prometa radi prisutnosti alkohola od kojih su dvojica skrivili i prometne nesreće
Pogledaj originalni članak

Tijekom proteklog vikenda policija je u Vukovarsko – srijemskoj županiji zatekla u prometu 16 vozača sa prisutnošću alkohola u organizmu od kojih je njih 7 smješteno u posebne prostorije policije do otrežnjenja. Među njima su bile i dvije prometne nesreće u kojoj je jedna osoba zadobila teže ozljede. Ona je se dogodila u Nijemcima kada je vozač teretnog automobila (1963), sa prisutnošću alkohola u organizmu od 1,05 g/kg, prešao na lijevu stranu kolnika i slijeće sa kolnika u odvodni kanal pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede.

Ipak, rekorder vikenda, a možda i godine, je 41-godišnji vozač motocikla koji je uzrokovao prometnu nesreću na graničnom prijelazu Županja. Njemu je potom utvrđena prisutnost alkohola od čak 3,11 g/kg poslije čega je smješten u prostorije do otrežnjenja. 

- S obzirom da je nastavljen trend zatjecanja vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu tijekom vikenda (15- 17 svibnja) 9 vozača je isključeno iz prometa, a tijekom vikenda 22- 24. svibnja iz prometa je isključeno 18 vozača. Tijekom vikenda 29 - 31. svibnja 13 vozača je isključeno i prometa dok je tijekom vikenda 5 - 7. lipnja 17 vozača isključeno iz prometa radi alkohola. Policija će i nadalje provoditi pojačani nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela, izvijestili su iz PU. 

 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar saaarac
saaarac
14:09 08.06.2020.

Oduzet mu vozilo, oduzet A i B vozačku na minimalno 3 godine, a njega strpati na društveno-koristan rad.