ZAŠTIĆENA VRSTA

S toplijim vremenom stižu i zmije: Evo kako se trebate ponašati ako naletite na njih

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Poskok
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Poskok
24.04.2020.
u 09:36
U Republici Hrvatskoj nalazi se ukupno 15 vrsta zmija, a samo su tri vrste otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug.
Pogledaj originalni članak

S dolaskom toplijeg vremena i epidemiološkim mjerama koje traže od nas socijalno distanciranje, mnogi će iskoristiti priliku i uputiti se u prirodi i potencijalno naletiti i na zmije. 

Naime, s toplijim vremenom one se bude iz zimskog sna, te kreću iz svojih skrovišta u potragu za hranom ili za partnerom. S obzirom na to, dobro se podsjetiti na neke samozaštitne mjere i kako se treba ponašati ako se susretnemo sa zmijama na mjestima na kojima se krećemo. 

Preporuka stručnjaka je da se u ovo godišnje doma u prirodu ide  odlazi u dugim hlačama te u visokim i čvrstim cipelama. Potrebno je paziti gdje stajemo, sjedimo i što dodirujemo. Kako piše Slobodna Dalmacije, zmije općenito možemo zateći na stazama na kojima se krećemo kao i na osunčanim mjestima. 

U Republici Hrvatskoj nalazi se ukupno 15 vrsta zmija, a samo su tri vrste otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug. 

Dvanaest vrsta 12 strogo je zaštićeno sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode, odnosno Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, uz napomenu da su sve one izuzetno važne za očuvanje ekosustava, osobito u kontroli glodavaca i nekih neželjenih kukaca.

Stoga, ukoliko naletite na nju najbolje je da je zaobiđete ili zaplašite udarcima štapom od tlo. Nikako je ne bi smjelo uznemiriti, pokušati uloviti ili usmrtiti. Zmije su opasne tek kad se osjećaju ugroženo i prestrašeno. 

Međutim, u slučaju da vas zmija ugrize ostanite mirni i uklonite odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkriva.  Ekstremitet je poželjno imobilizirati, dok ranu treba očistiti i pustiti da slobodno krvari, bez rezanja ili isisavanja otrova. I naravno, žurno prevezite ozlijeđenu osobu do najbliže medicinske ustanove i nazovite 112 ili HSS. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.