Putin na 5. obljetnici aneksije krima

S dvije elektrane više ne trebaju struju iz Ukrajine

Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
S dvije elektrane više ne trebaju struju iz Ukrajine
19.03.2019.
u 09:17
Ruski predsjednik otvorio je jučer nove elektrane u Sevastopolju i Simferopolju, jer je Ukrajina do aneksije Krimu davala 80 posto električne energije
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je jučer dvije nove elektrane na Krimu u Sevastopolju i Simferopolju, u povodu proslave pete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka. Krim će zahvaljujući novim elektranama moći u potpunosti podmirivati svoje energetske potrebe. Ukrajina je prije aneksije osiguravala 80 posto električne energije tom poluotoku.

Koga briga za sankcije

Putin je na Krimu sudjelovao u proslavi pete obljetnice pripojenja Krima Rusiji. Pripojenja koje je ili vratilo Krim svojoj matičnoj zemlji, kako to gleda Rusija, ili pak pripojenja koje je potpuno nelegalno i na silu provedeno, kako to gleda zapad i Ukrajina u čijem se sastavu poluotok do 2014. nalazio. Što se tiče samih stanovnika Krima, velika većina njih zadovoljna je integracijom u sastav Ruske Federacije. Posljednje ispitivanje javnog mijenja na poluotoku govori kako je za pripojenje Moskvi više od 89 posto tamošnjih građana.

Etnički naseljen velikom većinom Rusima, Krim je u očima Moskve integralni dio ruskog teritorija. Krim je do sredine pedesetih godina i pripadao Ruskoj socijalističkoj republici u okviru tadašnjeg SSSR-a, kada je ovaj poluotok, Nikita Hruščov, inače etnički Ukrajinac, “preraspodijelio” Ukrajinskoj socijalističkoj republici. U to vrijeme nitko nije ni sanjao da će se SSSR, tada jedna od dvije globalne velesile, raspasti nakon nekoliko desetljeća. No to se dogodilo tijekom devedesetih godina prošla stoljeća, a Krim je ostao u granicama samostalne Ukrajine. Dok su odnosi Moskve i Kijeva još bili koliko-toliko dobri, status poluotoka bio je neupitan, no kada je izbila pobuna proruskog stanovništva na istoku zemlje, Moskva je anektirala Krim i podvela ga pod svoju vlast. Na to je Zapad reagirao vrlo žestokim sankcijama.

Dobili su i most

U proteklih pet godina prilike na Krimu znatno su se promijenile. Prije svega, to više nije samo poluotok koji je kopneno vezan isključivo za Ukrajinu, niti je opskrba Krima moguća samo morskim putem. Naime, prošle je godine Rusija sagradila most preko Kerčkog tjesnaca, dugačak više od 18 kilometara, čime je spojila Krim s kopnenim dijelom Rusije. Na taj način poboljšana je opskrbna i transportna infrastruktura Krima, ali je, što je još bitnije, kod stanovnika Krima ojačan osjećaj povezanosti s Rusijom, kao i osjećaj da nisu bili samo jedan od “aduta za potkusurivanje” u okršaju Moskve i Kijeva, već područje koje Kremlj doista vidi integralnim dijelom zemlje. Najvažnija stvar koju je Rusija dobila aneksijom Krima je potpuna promjena geopolitičkih odnosa u tom dijelu svijeta jer sada Moskva u potpunosti kontrolira Azovsko more.

>>Vučić i Putin u Beogradu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar oxi
oxi
10:20 19.03.2019.

Budimo realni ;Krimljani nisu glasali za spajanje sa Rusijom nakon pobune stanovništva na istoku Ukraine nego nakon državnog udara u Kijevu.

MP
miroslav.petkovic.7564
13:02 19.03.2019.

Gledam tu u Moskvi na TV stanici puno se toga izmjenilo na Krimu Rusija radi i gradi.Nesretni Ukrainci.navukli ih da narave prevrat i zbace legalno izabranu vlast. Nista se nebi dogodilo da nisu to napravili-A stvarno na Krim nista nisu ulagali.da vidite nasto su bolnile licile prije pet god propao krov aparati i stare krevetine prije cetrdeset god.Sad sve obnovljene bolnice dvi napravljene nova tehnologija. Prvait ce se nova uskoro velika bit ce jedna od najbolji u Rus. sa posljednjom rjeci tehnologije kaze Rus predsjednik sinoc. Zatim novi most za krim dug devetnest km umjece preko njega ce voziti vlakovi sve to mora bit gotovo do osmog mjeseca. Zatim dvi nove elektricne stanice.Novi putevi novi trolebusi. Ogromni Radio Teleskopi koji prate svemir. Tamo su bili i prije za vrjeme SSSR Ukrainci to sve prodali a neki zavrsili na starom zeljezu. Narod na Krimu.dobio dva ta vece penzije i tri putapovisile se place. Narod ide tamo dije bolje. Nitko nece u Albaniju svi idu u Njemacku. Gledam bas ovdje u Moskvi.ovom megapolisu otvorena najveca djecja bolnica na svjetu.Posljednja rjec tehnologije izgleda ka svemirski brod.Tako ogromna kao u nas manji grad. Vec nitko nista nepise bila tu u Krasnojarsku UNIVERZIJADA zavrsila prije nedilju dana. Vidim Rusi osvojili 41 zlatnu medalju 31 sreb i 32 bron ukupno 112 medalja. Osvojili triput vise od svi zemalja zajedno sto se takmicile.nemoguce da nitko nista nije pisa o tome... Ili nekih stid...

Avatar nekakav
nekakav
10:03 19.03.2019.

davala ili prodavala? krim je ruski. bio i ostao. 90-ih je krim tražio i dobio od ukrajine garanciju da će mu brzo biti omogućen referendum o osamostaljenju, tj. izlasku iz ukrajine i povratku rusiji. ukrajinci u krim nisu ništ ulagali. sve što vidite tamo je iz doba sssr-a i današnje rusije. da su ukrajinci mogli, točnije stigli, prodali bi i kamen s krima. krim je za ukrajince završena kratkotrajna priča. 70% naroda tako misli. samo političari na toj temi jašu. ukrajina je zemlja u raspadu. povratkom autonomije regijama, kao za vrijeme janukovića, kučme, timošenkove, centralna vlast će biti slaba ko austrijski predsjednik. zemlja koja je prodala ruske vojne tajne iz zajedničkih projekata amerima, nikad više neće dobiti povjerenje u vojnoj industriji. niti će ih rus ikad više uključiti u svoje projekte. ne kužim čemu plakanje u dijelu rh za krimom, pa mi smo 'vratili' krajinu oružjem, kosovski albanci su oružjem, tj. amerikanci su oružjem uzeli kosovo srbiji. sve nam je to u redu, al ovo nas kao smeta?! za kataloniju neovisnu jesmo, al za krim nismo?! 96% na referendumu. u kataloniji jedva preko 50. ajmo svojom glavom misliti.