susret Lavrova i Grlić Radmana

Ruski šef diplomacije: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH te inzistiramo na provođenju izborne reforme

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Ruski šef diplomacije: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH te inzistiramo na provođenju izborne reforme
17.01.2022.
u 13:43
Naglasio je ruski šef diplomacije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala u skladu s Daytonskim sporazumom
Pogledaj originalni članak

Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini te insistira na poštovanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

"Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskohercegovačkih Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar", rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Naglasio je ruski šef diplomacije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala u skladu s Daytonskim sporazumom. "Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatski kolege, zastupamo strogo poštovanje Daytonskog sporazuma", kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se „demonizira i Republiku Srpsku”.

Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istodobno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja. SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese. Ruski ministar istaknuo je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH.

Grlić Radman zahvalio je ministru Rusije, „tradicionalno dobro upućene u zapadni Balkan”, na razmjeni mišljenja o nužnosti poštovanja Daytonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tijekom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u „kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda” u BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

YE
yelloman
14:23 17.01.2022.

Rusija podrzava Dayton dok se ne odcijepi Srpska. Onda slijedi zabijanje noza u ledja. Kremalj zanimaju samo podijele i konflikti u ovom dijelu svijeta.

ST
Startrack
17:19 17.01.2022.

Amerikanci a ne Rusi su unistili srpske radare u oluji. Amerikanci a ne rusi su poslali oficire na ispomoc. Amerikanci a ne Rusi su bombardirali RS u Bosni. I kolko Rusi kazu daje izborni zakon neispravan isto su rekli i Amerikanci i Eu ima dva mjeseca.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
14:47 17.01.2022.

Kad je hrvatskom narodu bilo najpotrebnije, od Rusa je stizalo oruzje a od Amerikanaca sankcije na uvoz oruzja! Skoro trideset godina poslije rata Rusi staju na stranu Hrvata u BiH i zahtijevaju ravnopravnost u skladu s Daytonskim sporazumom, dok Amerikanci preko svojih "visokih predstavnika" prekrajaju taj isti sporazum po zeljama muslimanske vecine i na stetu Hrvata... Tko je tu "strateski partner" Hrvatske i Hrvata?