NUKLEARKOM PO NAFTI

Ruski savjet Amerikancima: Naftu zaustavite – atomskom bombom!

Foto: arhivska snimka
Ruski savjet Amerikancima: Naftu zaustavite – atomskom bombom!
17.05.2010.
u 17:24
Najtiražniji ruski dnevnik Komsomolskaja pravda preporučio je zaustavljanje šikljanja nafte u Meksičkom zaljevu – nuklearnom eksplozijom, jer je to metoda koja je u SSSR pet-šest puta uspješno primijenjena u sličnim slučajevima.
Pogledaj originalni članak

Dok ljudi British Petroleuma na sve moguće načine pokušavaju zaustaviti istjecanje nafte iz razorene bušotine u Meksičkom zaljevu, iz Rusije im stiže savjet da se okoriste isprobanom metodom – nuklearnom bombom.

Kako piše Komsomolskaja pravda, korištenje snage nuklearne eksplozije u mirnodopske svrhe u SSSR-u je bilo prilično rašireno, i to se dogodilo čak 169 puta: atomskim bombama stvarali su se podzemni rezervoari za plin, kopali kanali... Zaustavljanje šikljanja nafte iz razorene bušotine nuklearnom bombom u SSSR-u je pokušano šest puta, a samo jedan pokušaj nije uspio, i plin koji je šikljao kod Harkova morao se zaustaviti na drugi način.

Prvo korištenje nuklearne eksplozije za zatrpavanje naftne bušotine dogodilo se 30. rujna 1966. u današnjem Uzbekistanu, kad je nuklearkom jačom 1,5 puta od one bačene na Hirošimu, detoniranom na dubini od kilometar i pol, uspješno zaustavljeno izbijanje nafte; zadnji put je ta metoda korištena 1979.

No, jesu li u British Petroleumu spremni "žicati" nuklearku od američke ili britanske vojske da bi pokušali nešto što ima 20 posto šanse za neuspjeh, a može izazvati još goru ekološku katastrofu? Čisto sumnjamo...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

IR
ironyx
21:55 17.05.2010.

pa malo pragmatizma... cini mi se da bas i ne uspjevaju to zaustavit...

JU
juma
21:28 17.05.2010.

Nista bez ruske tehnologije....

OB
-obrisani-
22:44 17.05.2010.

@ promjena2 A zašto objašnjenje ne objavite na Internetu? Ima li to kakve veze s poljem ništične točke?